• TV-Gids

De lift

TV-Tip

Na een ongeluk met een lift moet elektricien Felix uitzoeken wat er fout is gegaan. Hij ziet echter niks vreemds en de lift lijkt in orde te zijn. Toch vallen er steeds meer gewonden en zelfs doden. Wanneer hij met de hulp van een journalist op onderzoek uitgaat, ontdekt hij dat de lift een eigen wil heeft en dat iemand dit in de doofpot wil stoppen.

Aan het einde van een landbouwtentoonstelling nemen enkele bezoekers de lift. Op het ogenblik dat ze lichtelijk beschonken instappen, slaat de bliksem in. Er ontstaat niet meteen paniek, maar tot overmaat van ramp valt ook de luchtverversing uit. Nadat de lift onverwacht opnieuw in werking is getreden, moeten vier mensen naar het ziekenhuis worden gebracht. Elektricien Felix Adelaar wordt erbij geroepen, maar hij staat voor een raadsel. Alle zekeringen zijn intact en aan de lift zelf mankeert niets. De lift gaat zijn eigen leven leiden en er vallen doden en gewonden. Wanneer journalist Mieke De Beer zich in de zaak mengt, wordt Felix door zijn baas op ziekenverlof gestuurd. Dat doet hem vermoeden dat er kwade opzet in het spel is.

Recensie ★★★★★

Liftmonteur Stapel onderzoekt de defecten van een lift in een kantoorgebouw, die tot de dood van meer en meer mensen leiden. Samen met verslaggeefster Van Ammelrooy ontdekt hij dat experimentele organische chips verantwoordelijk zijn voor het vreemde gedrag van de lift. Een originele en erg spannende horrorfilm van eigen bodem, maar op Amerikaanse leest geschoeid: het tempo ligt aangenaam hoog en de timing is perfect. De film werd bekroond met de prijs voor de beste regie op de Nederlandse Filmdagen, werd een groot succes in de bioscopen en kreeg zelfs een buitenlandse release. Regisseur Maas, die hiermee zijn eerste lange speelfilm maakte, schreef tevens het scenario en verzorgde de muziek. Stapel en Maas werkten ook samen aan de eerste twee Flodder-films en Amsterdamned. Het succes van De lift kreeg een vervelend staartje: in 2001 leverde Maas de teleurstellende Engelstalige remake Down af, die met zijn budget van een dikke tien miljoen euro de duurste Nederlandse film ooit werd. In tegenstelling tot zijn origineel deed deze film slechte zaken aan de bioscoopkassa.

Info
  • NL