GTST, zoenen, coronavirus

De Nederlandse televisie- en filmwereld is druk in de weer met een COVID-19-protocol om ervoor te zorgen dat acteurs en presentatoren zo snel mogelijk weer aan het werk kunnen. Eén aanbeveling zou zijn dat deze groep zich zou moeten laten testen voordat ze zich wagen aan intieme scènes.

Article continues after the ad

Door het afnemen van deze tests zouden zoenscènes in films en series (als GTST dus) weer veilig opgenomen kunnen worden. Dat laat een werkgroep met mensen van RTL, Endemol en Netflix weten namens de gehele audiovisuele sector.

Verdere uitbreiding

“Een belangrijke aanbeveling is daarom dat acteurs, vanwege de cruciale functie van deze beroepsgroep voor de sector, zo spoedig mogelijk in aanmerking moeten komen voor preventieve diagnostische tests op COVID-19“, legt een woordvoerder van de Nederlandse Audiovisuele Producenten Alliantie uit. Het is dan later de bedoeling dat er ook testen komen voor tv-sterren en kandidaten. "Zo mogelijk kan dit uitgebreid worden naar andere groepen zoals presentatoren en deelnemers aan programma's."

Addertjes onder het gras

Helaas is het voor de makers daarmee niet afgedaan. Ze hopen ook dat het RIVM acteurs toestaat om minder dan 1,5 meter afstand van elkaar te houden om goed samen te kunnen werken en op de garantie dat risico's gedekt zijn. Het is namelijk zo dat tv- en filmproductie niet meer verzekerd kunnen worden en daarom wil de sector geld zien. “Hiervoor moet op korte termijn een extra garantiefaciliteit van circa 10 miljoen euro komen.” We vermoeden als we dat lezen dat de opnames van GTST nog wel even op zich laten wachten.