Gert Verhulst, Samson & Gert, hoe is het nu met

“Ik moest kloppen, want de bel doet het niet.” De bekende zin uit Samson & Gert is verleden tijd sinds het moment dat de dochter van Gert Verhulst haar vader heeft vervangen in de productie. Maar wat is er in de afgelopen jaren nog meer veranderd aan de acteurs? We nemen het met je door.

1. Gert Verhulst

Op 2 april 2019 beleefde de kindertelevisie een zwarte dag: De 51-jarige acteur, die onder andere een relatie heeft gehad met K3-sterren Karen Verhulst en Josje Huisman, maakte bekend dat hij na 30 jaar een punt achter zijn carrière met Samson zet, omdat ‘hij niet zielig gevonden wil worden’. Maar gelukkig (of niet zo gelukkig) hoeven we 'Gertjuhh' als acteur, presentator, zanger, scenarioschrijver en ‘de baas van Studio 100’ niet te missen op televisie. Hij is op dit moment wekelijks nog te zien in het programma De Battle op RTL, hoewel we daar geen tweede seizoen van hoeven te verwachten.

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht dat is gedeeld door @gertverhulst op

 

2. Burgemeester Walter de Donder

‘Dames en heren, aan allen die gekomen zijn: proficiat! Aan allen die niet gekomen zijn:… ook proficiat!” Walter de Donder, die we kennen als burgemeester in Samson & Gert én als Kabouter Plop (ja, dat wist vast niet iedereen!), is sinds 2011 echt burgemeester van Affligem. De inmiddels 58-jarige acteur lag eind vorig jaar nog wel even onder vuur vanwege zijn uitspraken over migratie, maar hij behaalde in de eerste ronde van de voorzittersverkiezingen toch een derde plaats voor CD&V.

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Walter De Donder (@walterdedonder) op

 

3. Koen Crucke als Alberto

Niet Albert, maar ‘Meneer Spaghetti’ Alberto werd gespeeld door de Vlaamse Koen Crucke. Deze Vlaamse zanger, acteur, auteur en ook politicus is alleen niet meer te herkennen. Hij viel meer dan 40 kilo af door gezond te eten, geen zoetigheden meer te nemen, kleinere porties te eten en alcohol te vermijden. Zo verklaarde hij in oktober 2019. En hij is nog altijd lekker bezig, zo zien we op de video hieronder. De acteur, die vorig jaar nog in de musical La Cage aux Folles speelde, doet er alles aan om een burn-out te voorkomen.

Article continues after the ad
 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Koen Crucke (@koenenco) op

 

4. Danny Verbiest als Samson 1.0

De naam 'Danny Verbiest' doet misschien niet direct een belletje rinkelen, maar zonder hem geen Samson. Hij verleende van 1989 tot 2005 zijn stem aan de hond. De voormalig acteur, televisieproducent en -presentator, schrijver en poppenspeler speelde verder in Kameleon (van 1983 – 1993) en zichzelf in Bassie & Adriaan en de verzonken stad (1989) en Bassie & Adriaan en de geheimzinnige opdracht (1992). Inmiddels is hij met pensioen.

5. Dirk Bosschaert als Samson 3.0

Dirk Bosschaert nam in 2013 de stemrol van Samson over van Peter Thijssen (die als freelance stemacteur onder andere bekend is als Big in Big & Betsy en in drie seizoenen van Spring te zien was). Dirk is overigens zelf ook geen onbekende: hij speelde ook in een aantal opvallende kinderseries van Studio 100. Zo kreeg hij bekendheid door zijn rol als Berend Brokkenpap in Piet Piraat en was hij te zien als schildpad in Wizzy & Woppy, maar nog altijd verleent hij dus zijn stem aan Samson.

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door ⭐Lorenzo⭐ (@lorenzo_van_oost) op

 

6. Walter van de Velde als Octaaf

De ietwat onhandige Octaaf, die samen met zijn moeder Jeannine de Kruidenierszaak De Bolle opende, werd tussen 1992 en 2002 gespeeld door Walter van de Velde. Hoewel hij in 2002 stopte met de rol, omdat hij er naar eigen zeggen 'op uitgekeken was', keerde hij toch nog een aantal keer terug: in 2008 voor de film Hotel op Stelten, in 2017 voor een 'Throwback Thursday in het Sportpladijs' en in 2019 in de laatste video van Samson & Gert. Verder speelde hij een aantal gastrollen en schreef hij dialogen voor diverse musicals van Studio 100. 

7. Ann Petersen als mama Jeannine de Bolle

Octaafs moeder mevrouw De Bolle (ook wel mevrouw Praline, door Samson) werd gespeeld door de Vlaamse actrice Ann Petersen. Zij heeft in haar carrière meerdere glansrollen op haar naam mogen zetten, waaronder die van Paulette in de (met 17 internationale prijzen) bekroonde film Pauline & Paulette en die van directrice in Home Sweet Home. Helaas is deze actrice in 2003 op 76-jarige leeftijd overleden. 

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Thuis Fanpage (@thuisfanpage) op

 

8. Walter Baele als van Leemhuyzen

De naam 'Walter' en Samson & Gert blijven aan elkaar verbonden. Niet alleen Walter van de Velde en Walter de Donder speelden namelijk een rol in de kinderserie, maar ook Walter Baele dankt zijn bekendheid hieraan. Zijn karakter Eugène van Leemhuyzen bleef lange tijd onzichtbaar, maar dat was in 1998 verleden tijd. Een grappenmaker in hart en nieren en zo kan je de acteur, die in België vooral bekend staat om zijn typetjes, ook wel noemen. Serieuzere rollen vertolkte hij de afgelopen jaren in de musical Robin Hood, de telenovelle Ella en de politieserie Aspe. Nog een veelgevraagd acteur dus! 

9 Afgevaardigde van de minister Hans Royaards

Hans Royaards vertolkte de rol van de afgevaardigde van de minister van 1999 tot 2006 in de serie en van 2005 tot 2012 in de Samson & Gert Kerstshow. Naast enkele rolletjes in series als Flikken, Mega Mindy, Amika, Spring, Spoed en Christmas In Paris (de film die hij zelf ook regisseerde), is Hans vooral bekend geworden door zijn theaterklussen.