Eva Jinek in talkshow Jinek op NPO 1

Talkshows en actualiteitenprogramma's zien er ingrijpend anders uit nu de coronacrisis redacties dwingt om passende afstandsregels in te voeren. Bij Jinek ging het laatst fout, maar wat doen de talkshows eigenlijk om zich aan deze regels te houden?

Article continues after the ad

De Volkskrant sprak de redacties van Jinek en M om te kijken welke maatregelen ze nemen. En ondanks dat het bij Jinek laatst even fout ging met die 1,5 meterregel (Peter R. de Vries vond het overigens nogal overtrokken) doet de redactie er wel degelijk alles aan om slippertjes te voorkomen, zo laat men weten aan de krant. "Zo hangen gasten hun jas aan een paspop, waarna technici de zendermicrofoons bevestigen. Verdere instructies aan gasten worden volgens de woordvoerder van het programma op afstand gegeven."

Looproutes

Talkshow M van Margriet van der Linden pakt het zo mogelijk nog strenger aan. Daar zijn zelfs heuse looproutes gecreëerd. "In de studio van M zijn volgens de producent looproutes aangebracht, zodat mensen niet tegen elkaar op botsen. Ook worden bepaalde camerashots vermeden waarbij cameramensen te dicht bij elkaar zouden komen." Best wel ingrijpend dus. En Jinek? Die heeft zelfs de tafel opgemeten om zeker te weten dat de gasten genoeg afstand kunnen houden. "Door de intieme cameravoering bij het programma lijkt de setting misschien kleiner. Maar de tafel is gemeten en de gasten zitten op voldoende afstand", zegt een woordvoerder tegen de krant.

Visagie

Ook zoiets waar je normaal nooit over na zou denken: de visagie! Hoe moet dat nu? Elke gast krijgt natuurlijk make-up op. "De gasten bij Jinek doen de make-up zelf, maar zijn er wel visagisten aanwezig om tips te geven. Bij M kunnen gasten zelf aangeven of ze make-up op willen of niet", schrijft journaliste Melisa Can van De Volkskrant in haar stuk. "Die visagist draagt uiteraard handschoenen en een mondkapje", zo vertelde Irene van den Brekel (de producent van M) haar. Eva en Margriet hielden hun visagist overigens wél aan. "Beide presentatoren hebben met hun visagisten afgesproken dat die niemand behalve hun eigen gezin zien."

M is elke werkdag rond 19:05 uur te zien op NPO 1, Jinek rond 21:20 uur op RTL 4.