Deze week gaat The Predator in première! Voor deze gelegenheid keren we eventjes terug naar 1987. Wist jij dít over de originele Predator-film?

Hij is ruim twee meter lang, beresterk, heeft een arsenaal aan levensgevaarlijke gadgets én is onzichtbaar… De Predator is zelfs voor Arnold Schwarzenegger een formidabele tegenstander. Hieronder vind je de grappigste, bizarste weetjes over de spannende sciencefiction-actiefilm uit 1987.

Rocky!

Na het succes van de verschillende Rocky-films ging in Hollywood de grap rond dat Sylvester Stallone het maar eens moest opnemen tegen een alien; omdat de mensen bijna op waren.

Scriptschrijvers Jim en John Thomas gebruikten deze grap(!) als uitgangspunt voor Predator. De film heette eerst Hunter, en zou draaien om een gevecht op leven dood tussen Arnold Schwarzenegger en een buitenaards wezen. Hoewel er héél veel aan het idee veranderd werd, dankt Predator zijn bestaan aan een flauw mopje.

Ook Aliens (1986) was een enorme inspiratiebron voor de schrijvers, waarmee de deur naar de latere Alien vs. Predator-films en -games al meteen op een kier stond.

In the jungle

De opnames van Predator, in Mexico, waren behoorlijk zwaar! Overdag was de hitte verstikkend, terwijl het ‘s avonds erg afkoelde. De opnames van het laatste deel van de film, waarin Schwarzenegger en de Predator op elkaar jagen, duurden maar liefst drie weken. Ze rennen veelvuldig door brak water dat ook nog eens vol zat met bloedzuigers.

Het Predator-pak zag er supereng uit, maar de acteur die het droeg kon bijna niets zien. Hij acteerde bijna ‘op de tast’. Schwarzenegger raakte een paar keer onderkoeld door de scènes waarin hij zich met modder insmeert. Men probeerde hem te verwarmen met lampen, maar daardoor werd zijn ‘camouflage’ hard. Gezellig!

Gefeliciteerd!

Toch was het niet alleen maar kommer en kwel op de set! Arnold Schwarzenegger trouwde tijdens de opnames van Predator met Maria Shriver. Hierdoor lag het filmen ongeveer drie weken stil terwijl meneer en mevrouw Schwarzenegger op huwelijksreis waren.

Optimus!?

De ‘stem’ van de originele Predator werd ingesproken (of ‘ingerocheld’ en ‘-geklikt’) door Peter Cullen. Zijn stem is het bekendst van Optimus Prime, uit de Transformers-(teken)films.

Hier vertelt Cullen meer over de geboorte van de Predator. Het kwam erop neer dat zijn stem naar z’n grootje was door het inbrullen van King Kong, en daarom voor een subtieler monstergeluid ging!

Shane Black

De regisseur van The Predator, de vierde Predator-film, speelde een bijrol in het origineel uit 1987. Shane Black speelde Hawkins; de grappenmaker die aan zijn voeten door de jungle wordt gesleurd.

Ze vroegen Black eigenlijk alleen maar als acteur omdat hij een goede scriptschrijver was (hij schreef o.a. Lethal Weapon en de sequel). Toen ze hem vroegen of hij even naar het script wilde kijken weigerde hij, omdat hij ingehuurd was als acteur. Dit is de reden waarom zijn personage zo vroeg in de film sterft: zodat hij tijd had om mee te schrijven!

Bah!

Het lichtgevende bloed van de Predator is gemaakt van glijmiddel en een paar opengeknipte glowsticks. Special effects hóeven niet per se duur te zijn!

JCVP

Over bekende figuren gesproken… De buitenaardse Predator zou eigenlijk gespeeld worden door… Jean-Claude van Damme! De Belgische acteur was ook echt aanwezig op de set, maar werd om onbekende redenen weggestuurd.

Er gaan verschillende geruchten over zijn ontslag, maar niemand weet 100% zeker waarom The Muscles From Brussels zijn biezen mocht pakken. Op de één of andere manier zijn alle roddels lachwekkend!

  • Jean-Claude zou heel veel geklaagd hebben omdat (een eerdere versie van) de Predator er dom uitzag
  • Filmstudio Fox vond een eerdere versie van de Predator er debiel uitzien, en omdat Jean-Claude nu eenmaal in het pak zat werd hij ontslagen
  • Hij viel telkens flauw in het pak, door de hoge temperaturen, en moest ophoepelen
  • Hij kreeg een paniekaanval toen hij de Predator-helm opzette, en gooide deze dure prop stuk
  • En de laatste: men besefte tijdens het filmen dat Van Dammes Predator (1,75 meter) er naast Arnold Schwarzenegger niet zo imponerend uitzag…

In deze video van de Stan Winston School (verantwoordelijk voor het uiteindelijke Predator-pak) vertelt visual FX-pionier Steven Johnson meer over zijn aanvaring met Van Damme. Let op de hilarische test-footage!

Hoe dan ook: zijn vervanger Kevin Peter Hall was 2,18 meter, en plaatste zelfs Arnold in zijn schaduw. Hall overleed helaas in 1991 aan de gevolgen van AIDS. Wat een treurig einde van één van de meest iconische filmmonsters!

Stan Lee R.I.P.
Stan Lee R.I.P.

Stan Lee is overleden. De bedenker van de Avengers, de X-Men, Spider-Man, de Hulk, de Fantastic Four en nog een heleboel andere wereldberoemde Marvel-personages is op 95-jarige leeftijd heengegaan. Ook al was Lee nog zo stokoud, toch komt zijn dood als een verrassing. De immer goedgeluimde geestelijk vader van zowat alle grote Marvel-helden dook immers nog steeds in cameo-rolletjes in vrijwel alle Marvel-films op.

 

 

Lee overleed maandag 12 november in het Mount Sinai ziekenhuis in Los Angeles, zo berichtte The Hollywood Reporter vroeg op de maandagavond. Niet veel later bevestigde zijn dochter het treurige nieuws tegenover persbureau Reuters.  

 

 

In samenwerking met tekenaar Jack Kirby bedacht Lee tal van iconische comic-helden. Vooral in het begin jaren zestig kende het duo een ongeëvenaarde creatieve periode toen ze in relatief korte tijd achter elkaar The Fantastic Four, Hulk, Iron Man, Thor, Silver Surfer en de X-Men lanceerden. Ook was hij jarenlang hoofdredacteur van Marvel Comics, waarbij hij al zijn teksten en columns aan de lezers steevast afsloot met zijn lijfkreet “Excelsior”.

 

 

Zijn laatste jaren kenmerkten zich helaas door een hoop gedoe in de privé-sfeer; na de dood van zijn vrouw Joan in juli 2017 begon hij ineens een rechtszaak tegen mede-directieleden van POW! Entertainment, een bedrijf dat hij in 2001 mede had opgericht. Hij klaagde zijn collega's aan voor een miljard dollar, en liet de zaak een paar weken later vallen. Ook was hij verwikkeld in een rechtszaak tegen zijn oud-zaakwaarnemer en had hij zelfs een straatverbod laten uitvaardigen tegen een assistent die hem belazerd had.

 

 

Stan Lee had nog geen cameo's opgenomen voor de drie volgend jaar te verschijnen Marvel-films Captain Marvel, Avengers 4 en Spider-Man: Far From Home. Het is niet bekend of hij al wel cameo's had opgenomen voor de bij Fox ondergebrachte Marvel-films X-Men: Dark Phoenix en The New Mutants. Zoniet, dan was zijn optreden in het onlangs verschenen Venom zijn laatste.

 

 

Detective Pikachu Pokemon Ryan Reynolds
Detective Pikachu Pokemon Ryan Reynolds

Toen bekend werd dat Ryan Reynolds de stem zou verzorgen van het gele Pokémon-beestje Pikachu in een live action Pokémon-film waren we vast niet de enigen die zich afvroegen of dat wat zou kunnen worden. Maar nu is hier de eerste trailer en het ziet er best wel te gek uit. Dit zagen we niet aankomen!?

 

 

Het wachten waard

Toen vorig jaar december bekend werd dat de vlotgebekte komiek de stem van Pikachu voor zijn rekening zou nemen schreven we nog “Wij kijken alvast uit naar het moment waarop de elektromuis z’n bakkes opentrekt en Deadpools sarcastische stem naar buiten komt”. Welnu, dat moment is hier en het was het wachten waard. Sinds Kevin Hart de stem verzorgde van het konijntje Snowball in The Secret Life of Pets hebben we niet meer zo'n uit duizenden herkenbare stem in combinatie met zo'n ogenschijnlijk onschuldig knuffelbeest meegemaakt. En afgaande op de reacties op Twitter zijn we zeker niet de enigen die enthousiast zijn.

 

 

Ryan Reynolds zelf stuurde de trailer met een hilarische tweet de wereld in, precies zoals we dat van hem gewend zijn:

 

Waar is Ash?

Pikachu's trouwe trainer Ash Ketchum duikt in deze film trouwens niet op, tot onze grote verontwaardiging. In plaats daarvan wordt de gele mini-detective aan een onervaren nieuwe trainer genaamd Tim Goodman gekoppeld. Die wordt gespeeld door Justice Smith, die we kennen als de getalenteerde rapper Ezekiel “Books” Figuereo uit de serie The Get Down en als de hysterische angsthaas uit Jurassic World: Fallen Kingdom.
 

 

Of een Pokemon met de stem van Deadpool ook een hele film lang leuk blijft weten we vanaf 8 mei, want dan vliegt Detective Pikachu de bioscopen in.