Deze week gaat The Predator in première! Voor deze gelegenheid keren we eventjes terug naar 1987. Wist jij dít over de originele Predator-film?

Article continues after the ad

Hij is ruim twee meter lang, beresterk, heeft een arsenaal aan levensgevaarlijke gadgets én is onzichtbaar… De Predator is zelfs voor Arnold Schwarzenegger een formidabele tegenstander. Hieronder vind je de grappigste, bizarste weetjes over de spannende sciencefiction-actiefilm uit 1987.

Rocky!

Na het succes van de verschillende Rocky-films ging in Hollywood de grap rond dat Sylvester Stallone het maar eens moest opnemen tegen een alien; omdat de mensen bijna op waren.

Scriptschrijvers Jim en John Thomas gebruikten deze grap(!) als uitgangspunt voor Predator. De film heette eerst Hunter, en zou draaien om een gevecht op leven dood tussen Arnold Schwarzenegger en een buitenaards wezen. Hoewel er héél veel aan het idee veranderd werd, dankt Predator zijn bestaan aan een flauw mopje.

Ook Aliens (1986) was een enorme inspiratiebron voor de schrijvers, waarmee de deur naar de latere Alien vs. Predator-films en -games al meteen op een kier stond.

In the jungle

De opnames van Predator, in Mexico, waren behoorlijk zwaar! Overdag was de hitte verstikkend, terwijl het ‘s avonds erg afkoelde. De opnames van het laatste deel van de film, waarin Schwarzenegger en de Predator op elkaar jagen, duurden maar liefst drie weken. Ze rennen veelvuldig door brak water dat ook nog eens vol zat met bloedzuigers.

Het Predator-pak zag er supereng uit, maar de acteur die het droeg kon bijna niets zien. Hij acteerde bijna ‘op de tast’. Schwarzenegger raakte een paar keer onderkoeld door de scènes waarin hij zich met modder insmeert. Men probeerde hem te verwarmen met lampen, maar daardoor werd zijn ‘camouflage’ hard. Gezellig!

Gefeliciteerd!

Toch was het niet alleen maar kommer en kwel op de set! Arnold Schwarzenegger trouwde tijdens de opnames van Predator met Maria Shriver. Hierdoor lag het filmen ongeveer drie weken stil terwijl meneer en mevrouw Schwarzenegger op huwelijksreis waren.

Optimus!?

De ‘stem’ van de originele Predator werd ingesproken (of ‘ingerocheld’ en ‘-geklikt’) door Peter Cullen. Zijn stem is het bekendst van Optimus Prime, uit de Transformers-(teken)films.

Hier vertelt Cullen meer over de geboorte van de Predator. Het kwam erop neer dat zijn stem naar z’n grootje was door het inbrullen van King Kong, en daarom voor een subtieler monstergeluid ging!

Shane Black

De regisseur van The Predator, de vierde Predator-film, speelde een bijrol in het origineel uit 1987. Shane Black speelde Hawkins; de grappenmaker die aan zijn voeten door de jungle wordt gesleurd.

Ze vroegen Black eigenlijk alleen maar als acteur omdat hij een goede scriptschrijver was (hij schreef o.a. Lethal Weapon en de sequel). Toen ze hem vroegen of hij even naar het script wilde kijken weigerde hij, omdat hij ingehuurd was als acteur. Dit is de reden waarom zijn personage zo vroeg in de film sterft: zodat hij tijd had om mee te schrijven!

Bah!

Het lichtgevende bloed van de Predator is gemaakt van glijmiddel en een paar opengeknipte glowsticks. Special effects hóeven niet per se duur te zijn!

JCVP

Over bekende figuren gesproken… De buitenaardse Predator zou eigenlijk gespeeld worden door… Jean-Claude van Damme! De Belgische acteur was ook echt aanwezig op de set, maar werd om onbekende redenen weggestuurd.

Er gaan verschillende geruchten over zijn ontslag, maar niemand weet 100% zeker waarom The Muscles From Brussels zijn biezen mocht pakken. Op de één of andere manier zijn alle roddels lachwekkend!

  • Jean-Claude zou heel veel geklaagd hebben omdat (een eerdere versie van) de Predator er dom uitzag
  • Filmstudio Fox vond een eerdere versie van de Predator er debiel uitzien, en omdat Jean-Claude nu eenmaal in het pak zat werd hij ontslagen
  • Hij viel telkens flauw in het pak, door de hoge temperaturen, en moest ophoepelen
  • Hij kreeg een paniekaanval toen hij de Predator-helm opzette, en gooide deze dure prop stuk
  • En de laatste: men besefte tijdens het filmen dat Van Dammes Predator (1,75 meter) er naast Arnold Schwarzenegger niet zo imponerend uitzag…

In deze video van de Stan Winston School (verantwoordelijk voor het uiteindelijke Predator-pak) vertelt visual FX-pionier Steven Johnson meer over zijn aanvaring met Van Damme. Let op de hilarische test-footage!

Hoe dan ook: zijn vervanger Kevin Peter Hall was 2,18 meter, en plaatste zelfs Arnold in zijn schaduw. Hall overleed helaas in 1991 aan de gevolgen van AIDS. Wat een treurig einde van één van de meest iconische filmmonsters!