Het is weer zover: de herfst is begonnen! Hierbij een zestal films die perfect geschikt zijn voor deze tijd van het jaar. Misdaad, Horror, Romantiek, Drama, Animatie, en natuurlijk Harry Potter: voor ieder wat wils.

Komedie/Romantiek: When Harry Met Sally

Wie denkt aan herfstfilms, die komt al gauw uit bij deze comedy-klassieker vol met herfstwandelingen door Central Park. Tegelijk heeft deze tijdloze film een mooie boodschap die lijkt te zeggen dat iedere persoon de ware liefde kan vinden, dus dat werkt ook als uitstekende remedie tegen een eventuele herfstdepressie.

Magie: Harry Potter and the Prisoner of Azkaban

Ook al bedraagt de vertelde tijd van elke Harry Potter-film steeds één schooljaar, toch lijken Harry, Ron en Hermione een jaar lang herfst te hebben meegemaakt toen ze in de derde klas van Hogwarts zaten. Uiteindelijk wordt het wel winter, maar het is hier toch vooral op en top herfstsomberheid, met The Whomping Willow als toppunt.

Animatie: Fantastic Mr. Fox

Wes Anderson: sommige mensen zijn helemaal wild van zijn films, anderen worden er helemaal kriegel van. Alsof deze excentriekeling het voor zichzelf nog niet moeilijk genoeg maakte met alle symmetrieën en details waar hij zijn films mee volstopte, besloot hij met deze film ook nog eens stop-motion animatie te gaan maken. Hij creëerde een gedetailleerde fantasiewereld waar het altijd herfst lijkt.

Drama: Good Will Hunting (in plaats van Dead Poets Society)

Ook al is Dead Poets Society misschien wel de bekendste herfstfilm met Robin Williams, toch is dit niet echt een aanrader om te kijken als je in een sombere stemming bent. Zeker als je weet hoe het met deze legendarische acteur is afgelopen, voelt Dead Poets Society toch behoorlijk wrang aan. Dan liever Good Will Hunting, gefilmd in Massachussetts, één van de Noordoostelijke staten van de VS waar de herfst het mooist is.

Misdaad: Millers Crossing

De Coen broers braken pas echt door met het winterse Fargo, maar een paar jaar daarvoor maakten ze al deze grimmige herfst-thriller. Eerlijk gezegd kunnen we ons weinig meer van deze film herinneren dan dat er continu overal dikke pakken herfstbladeren liggen.

Horror: Sleepy Hollow

In dit duistere horrorsprookje van Tim Burton neemt Johnny Depp het op tegen de Headless Horseman, die volop slachtoffers maakt in het dorpje Sleepy Hollow. In de wijde omgeving van dit gehucht is er weer nergens een blad aan de boom te verkennen.

Stan Lee R.I.P.
Stan Lee R.I.P.

Stan Lee is overleden. De bedenker van de Avengers, de X-Men, Spider-Man, de Hulk, de Fantastic Four en nog een heleboel andere wereldberoemde Marvel-personages is op 95-jarige leeftijd heengegaan. Ook al was Lee nog zo stokoud, toch komt zijn dood als een verrassing. De immer goedgeluimde geestelijk vader van zowat alle grote Marvel-helden dook immers nog steeds in cameo-rolletjes in vrijwel alle Marvel-films op.

 

 

Lee overleed maandag 12 november in het Mount Sinai ziekenhuis in Los Angeles, zo berichtte The Hollywood Reporter vroeg op de maandagavond. Niet veel later bevestigde zijn dochter het treurige nieuws tegenover persbureau Reuters.  

 

 

In samenwerking met tekenaar Jack Kirby bedacht Lee tal van iconische comic-helden. Vooral in het begin jaren zestig kende het duo een ongeëvenaarde creatieve periode toen ze in relatief korte tijd achter elkaar The Fantastic Four, Hulk, Iron Man, Thor, Silver Surfer en de X-Men lanceerden. Ook was hij jarenlang hoofdredacteur van Marvel Comics, waarbij hij al zijn teksten en columns aan de lezers steevast afsloot met zijn lijfkreet “Excelsior”.

 

 

Zijn laatste jaren kenmerkten zich helaas door een hoop gedoe in de privé-sfeer; na de dood van zijn vrouw Joan in juli 2017 begon hij ineens een rechtszaak tegen mede-directieleden van POW! Entertainment, een bedrijf dat hij in 2001 mede had opgericht. Hij klaagde zijn collega's aan voor een miljard dollar, en liet de zaak een paar weken later vallen. Ook was hij verwikkeld in een rechtszaak tegen zijn oud-zaakwaarnemer en had hij zelfs een straatverbod laten uitvaardigen tegen een assistent die hem belazerd had.

 

 

Stan Lee had nog geen cameo's opgenomen voor de drie volgend jaar te verschijnen Marvel-films Captain Marvel, Avengers 4 en Spider-Man: Far From Home. Het is niet bekend of hij al wel cameo's had opgenomen voor de bij Fox ondergebrachte Marvel-films X-Men: Dark Phoenix en The New Mutants. Zoniet, dan was zijn optreden in het onlangs verschenen Venom zijn laatste.

 

 

Detective Pikachu Pokemon Ryan Reynolds
Detective Pikachu Pokemon Ryan Reynolds

Toen bekend werd dat Ryan Reynolds de stem zou verzorgen van het gele Pokémon-beestje Pikachu in een live action Pokémon-film waren we vast niet de enigen die zich afvroegen of dat wat zou kunnen worden. Maar nu is hier de eerste trailer en het ziet er best wel te gek uit. Dit zagen we niet aankomen!?

 

 

Het wachten waard

Toen vorig jaar december bekend werd dat de vlotgebekte komiek de stem van Pikachu voor zijn rekening zou nemen schreven we nog “Wij kijken alvast uit naar het moment waarop de elektromuis z’n bakkes opentrekt en Deadpools sarcastische stem naar buiten komt”. Welnu, dat moment is hier en het was het wachten waard. Sinds Kevin Hart de stem verzorgde van het konijntje Snowball in The Secret Life of Pets hebben we niet meer zo'n uit duizenden herkenbare stem in combinatie met zo'n ogenschijnlijk onschuldig knuffelbeest meegemaakt. En afgaande op de reacties op Twitter zijn we zeker niet de enigen die enthousiast zijn.

 

 

Ryan Reynolds zelf stuurde de trailer met een hilarische tweet de wereld in, precies zoals we dat van hem gewend zijn:

 

Waar is Ash?

Pikachu's trouwe trainer Ash Ketchum duikt in deze film trouwens niet op, tot onze grote verontwaardiging. In plaats daarvan wordt de gele mini-detective aan een onervaren nieuwe trainer genaamd Tim Goodman gekoppeld. Die wordt gespeeld door Justice Smith, die we kennen als de getalenteerde rapper Ezekiel “Books” Figuereo uit de serie The Get Down en als de hysterische angsthaas uit Jurassic World: Fallen Kingdom.
 

 

Of een Pokemon met de stem van Deadpool ook een hele film lang leuk blijft weten we vanaf 8 mei, want dan vliegt Detective Pikachu de bioscopen in.