Twee jaar geleden verscheen 13 Reasons Why op Netflix en startte het een nieuwe discussie over depressie en zelfmoord onder tieners. Binnenkort kunnen we het derde seizoen van de hitserie verwachten, maar voor die tijd glipte Netflix effe in de monteerkamer om een scène uit seizoen 1 te wissen…

Het gaat om een uitgebreide scène halverwege het eerste seizoen van 13 Reasons Why. Katherine Langford speelt hoofdrol Hannah, die in bad stapt en met een scheermesje haar pols opensnijdt. Het bloed vermengt met het badwater en het is duidelijk dat ze zojuist zelfmoord heeft gepleegd.

Article continues after the ad

Op aanraden van zelfmoordpreventie-organisaties

Als je nu 13 Reasons Why aanzwengelt via Netflix, gaat de aflevering gelijk naar de scène waarin Hannah’s moeder geschokt de badkamer binnenloopt. De hele zelfmoordscène is verwijderd op aanraden van verschillende zelfmoordpreventie-organisaties in de VS.

"As we prepare to launch season three later this summer, we've been mindful about the ongoing debate around the show. So on the advice of medical experts (…) we've decided with creator Brian Yorkey and the producers to edit the scene in which Hannah takes her own life from season one."

13 Reasons Why-makers staan achter de verwijdering

De makers van 13 Reasons Why staan achter de beslissing om de scène uit seizoen 1 te verwijderen. Het is ook niet de eerste keer dat Netflix content bijsnoeit. Bird Box met Sandra Bullock bleek bijvoorbeeld beelden van een Belgische treinramp gebruikt te hebben en daar waren onze zuiderburen niet gecharmeerd van. Die werden daarom begin dit jaar verwijderd uit de film.

13 Reasons Why seizoen 3 verschijnt deze zomer op Netflix.