Heb jij wel eens naar die soms leuke, soms stomweg levensgevaarlijke, challenges-videos gekeken op YouTube en je bij dat laatste soort afgevraagd: moeten we die idioten niet tegen zichzelf in bescherming nemen en dit soort videos offline halen? YouTube denkt er inmiddels (of moeten we zeggen: eindelijk) hetzelfde over. 

Article continues after the ad

Challenges op de schop

YouTube is het namelijk zat: filmpjes waarin mensen voor de likes gaan met gevaarlijke stunts, meeliftend op de zoveelste hype. Tuurlijk heb je hypes als de ice bucket challenge, die was nog ergens goed voor. En challenges leveren vaak ook leuke filmpjes op. En daar houden we van. Maar sommige challenge-videos gaan domweg te ver. En daar steekt YouTube nu een stokje voor. In de regels staat al dat filmpjes posten met een gevaarlijke activiteit verboden is, maar nu gaan ze de gevaarlijke challenges expliciet aanpakken. 

Bird Box bye bye

Zo was pasgeleden de Bird Box Challenge nog een ding. Geblindoekt de straat opgaan of door je huis. En dat leverde een paar leuke filmpjes op, en een paar minder leuke. En we hadden toen bij Superguide al bij een aantal van die filmpjes zoiets van 'neuh, die zijn misschien populair, maar die reposten we niet'. Maar nu is er onder andere een filmpje verschenen met een man die geblinddoekt langs een treinspoor loopt. En dat nadat iemand al een auto-ongeluk had veroorzaakt door geblinddoekt te gaan rijden. YouTube was er wel even klaar mee. Netflix is er blij mee, die riep fans al eerder op geen gevaarlijke stunts uit te halen met de challenge. Want wat leuk begon ontspoorde al snel. 

 

Het kan erger

De Bird Box Challenge wordt nu aangepakt, maar als je nog niet overtuigd bent van de epische achterlijkheid van sommige challenges:

  • Tide Pod Challenge: wastablet eten met een camera op je snufferd. Jep. 
  • De Fire Challenge: brandbare vloeistof over een lichaamsdeel gieten en dan in de fik steken, uh-huh, oké....

Wij klikken liever op een toffe serie en laten dit soort sufkutterij lekker links liggen.