Youp van t Hek

Het zit Youp van 't Hek echt niet mee de laatste tijd. Na een corona-diagnose (waarvoor hij in het ziekenhuis belandde) en een fikse ruzie met Freek de Jonge, komt de cabaretier nu weer onder vuur te liggen. Enkele collega's halen flink naar hem uit! 

Geen enkel recht van spreken

De kritiek regende op Youp neer na zijn column van afgelopen zaterdag in de NRC. Hierin schreef de cabaretier dat de cultuursector (waar hij zelf onderdeel van is) zich niet te belangrijk moest vinden. Daar waren sommige collega's het volstrekt niet mee eens!  Diederik Ebbinge noemt Youp in een tegenreactie in NRC een "zelfgenoegzame kakker" die geen empathie toont voor deze zwaar getroffen sector. "Onaantastbaar op de troon, geen blik verder dan je eigen koninkrijkje en kennelijk geen enkel weerwoord uit je hofhouding. Van raskomiek tot raspopulist", aldus Diederik. 

Ook cabaretier Micha Wertheim sneert naar zijn collega in de podcast van Gijs Groenteman. "Meneer van ‘t Hek heeft een enorm fortuin gemaakt in theaters die stuk voor stuk gesubsidieerd zijn", legt hij uit. "Ook de uitzendingen van zijn shows op televisie worden voor een heel groot deel met subsidie betaald, en dat geld heeft Youp echt niet nodig. Die heeft geen enkel recht van spreken om zo tekeer te gaan tegen subsidies."

Article continues after the ad

Youps reactie

In het programma van Wilfred Genee op Radio Veronica legt Youp na de kritiek uit dat zijn bericht helemaal niet zo bedoeld was. Hij was het alleen niet eens met de toon waarop de discussie werd gehouden. Maar met deze uitleg neemt Micha geen genoegen. "Dat kan heel goed, je mag overal grappen over maken. Maar het is een domme, gevaarlijke, kwaadwillende grap van iemand die zichzelf wijs maakt dat hij alles aan zichzelf te danken heeft en vergeet dat hij veel te danken heeft aan diezelfde subsidiepot."