Alexandra Burke

Al wekenlang houden de Black Lives Matter-protesten de wereld in haar greep. Het ene na het andere schrijnende verhaal over racisme komt naar buiten. Oud-X Factor-winnares Alexandra Burke doet nu ook een boekje open over de verschrikkelijke dingen die haar werden verteld.

Article continues after the ad

Alexandra won in 2008 het vijfde seizoen van de Britse X Factor. In een zeer openhartig filmpje op Instagram onthult ze nu wat ze na  haar winst allemaal te horen kreeg van mensen binnen de muziekindustrie. Dit ging extreem ver.

Racisme

"Ik mocht geen braids en ook geen afro", zegt de inmiddels 31-jarige zangeres, die slechts 19 jaar oud was toen deze afschuwelijke dingen haar werden verteld. Daarnaast mocht ze bepaalde muziek niet uitbrengen omdat witte mensen dat niet zouden begrijpen, legt ze uit. "Omdat ik zwart ben, zou ik niet zover kunnen komen. Als ik wit was, zou ik groter zijn, grotere hits hebben en meer platen verkopen. Ik zou een award winner kunnen worden."Huid bleken

Het ging zelfs nog veel verder. Zo was er een iemand die haar vertelde dat ze haar huid zou moeten bleken om zo het witte publiek aan te spreken. Alexandra weigerde. "Ik had hier veel eerder over kunnen spreken, maar ik was te bang", geeft ze toe. De reden dat Alexandra nu toch haar verhaal doet? Collega X Factor-deelnemer Misha B, die onlangs sprak over ‘gedevalueerd worden’ door de muziekindustrie. Het hele, schrijnende verhaal van Alexandra kun je hieronder bekijken.