Willibrord Frequin heeft nooit voldoening kunnen halen uit zijn carrière en heeft in een interview met De Telegraaf zelfs gezegd dat zijn werk zijn leven heeft verpest.

Article continues after the ad

Onredelijkheid

De ellende die Willibrord Frequin vaak tegenkwam op zijn reportages voor KRO Brandpunt, hakte er flink in. "Mijn werk heeft mijn leven verknald", aldus de voormalig presentator tegenover De Telegraaf. "Ik had geen rust, kon niet slapen. Kwam ik thuis, was mijn zoontje met zijn bolle toet aan het zeiken dat-ie geen twee lolly’s kreeg. Eentje was niet genoeg. Hij kon er niks aan doen, maar ik zag die derde-wereld-uk met hongerbuik en vliegen in de mondhoeken voor me", vertelt hij verder. "Ik kan niet tegen die onredelijkheid in het leven. Ik wilde de wereld veranderen en was er heilig van overtuigd dat ik dat kon."

Trauma

De wereld is dan ook niets opgeschoten met zijn missies, vindt Willibrord. Zelf is hij er ook niet beter van geworden: "Ik kan niet meer naar het journaal kijken, dan komt er soort trauma over me heen, dan stort ik in een ravijn. Van de week permitteerde ik het me heel even. Aleppo, teringzooi."

De 75-jarige tv-coryfee probeert zich nu vooral op zijn gezin en zijn vriendin Gesina te richten. Daardoor weet Willibrord zich nu ook eindelijk te ontspannen. Naar eigen zeggen is hij 'verlost van alle stress'. "Ik maakte me altijd overal druk om. Nu is dat niet meer dwingend. Een wijze les van Gesina. Zij zei: ga er nou eens van genieten, man. Dat kan ik nu."

Willibrord Frequin

Willibrord begon zijn journalistieke loopbaan in 1963 bij de KRO als assistent-regisseur bij Studio Sport en grote evenementen, later vooral als reporter voor KRO’s Brandpunt. Daar werd hij in 1989 ontslagen, omdat hij een reportage over de handel in menselijke lichaamsdelen in scène zou hebben gezet. In de jaren 90 ging hij aan de slag bij RTL 4, RTL 5 en later SBS6 als presentator van Achter gesloten deuren en De week van Willibrord (zie video).