Greg Nicotero is met zijn eigen make-upstudio één van de grootste horror-meesters van Hollywood. Je kent hem waarschijnlijk vooral van de zombies uit The Walking Dead. Wij spraken de regisseur en make-up meester over het nieuwe seizoen, waar heel wat gaat gebeuren!

Article continues after the ad

Rick gaat weg, Maggie gaat zo goed als zeker weg én er komen gloednieuwe slechteriken: 'The Whisperers'. The Walking Dead lijkt na een periode van keiharde kritiek weer springlevend. 

Wat kunnen we eigenlijk verwachten van seizoen 9?

"De laatste twee seizoenen hadden we vrij weinig tijd om de personages zelf verder te leren kennen. En dat kwam natuurlijk door Negan en de oorlog tussen de groepen. De gesprekken bleven vrij oppervlakkig, daar kwam ook een deel van de kritiek vandaan. Nu zet ik bewust twee personages naast elkaar neer in één scène en laat ze eens écht met elkaar praten. Er komen intieme gesprekken tussen Maggie en Rick en Daryl en Rick, bijvoorbeeld."    

The Whisperers, wie zijn dat in hemelsnaam?

"Ze zijn oprecht eng! Ik kreeg regelmatig de rillingen over mijn lijf tijdens hun scènes. Het is een groep die zich moeiteloos door grote hordes zombies beweegt. Ze manipuleren en sturen walkers."    

En actrice Samantha Morton speelt hun leider, Alpha?

"Ja, precies. Andrew Lincoln (Rick) grapte nog: 'Nu ga ik weg en komen er opeens supergoede acteurs mijn plek innemen!'"    

Hoe was het om afscheid te nemen van Andrew Lincoln?

"Dat was enorm moeilijk natuurlijk. Ik mocht zijn laatste aflevering regisseren en dat was erg raar. Soms, tussen de takes door, zaten we samen met onze armen over elkaar rond te kijken. Nadenkend over wat voor een mooie wereld we hebben neergezet. Erg speciaal." 

Viel er ook nog wat te lachen?

"Zeker! Het laatste dat 'Andy' zich herinnert van zijn laatste aflevering zijn twee idioten die hem begonnen te kietelen aan zijn voeten. Dat was ik, samen met Norman Reedus (Daryl). Rick zou in die ene scène moeten lachen, en wij hielpen hem daar een handje bij. Letterlijk."    

Kan iemand zoals jij nog ergens bang van zijn?

"Absoluut. Ik vind spinnen enorm eng. Volgens mij heb ik ook last van Arachnophobia. Dus toen het script van de eerste aflevering van seizoen 9 kwam, zei iedereen: 'Snel Greg, ga naar pagina 8!' Daar stonden spinnen die uit een walker kwamen. Ik durfde niet eens naar de afbeeldingen te kijken."    

Wat kun je nog vertellen over de onlangs overleden Scott Wilson, die nog één keer terugkeert als Hershel?

"Daar kan ik uiteraard nog niet veel over zeggen. Wel vond ik het erg bijzonder om hem zijn scène nog voor zijn dood te kunnen laten zien. Ik ging bij hem thuis langs en dat was best emotioneel. Hij kreeg tranen in zijn ogen. Direct nadat hij zijn stukje zag, vroeg hij: 'Wanneer kan ik meer zien?' 

The Walking Dead keert vanaf vanavond om 22:00 terug op FOX.