Disney-prinsessen zijn er in overvloed! Van hulpeloze screamqueens tot badass strijders: ze zijn er in alle vormen en maten. Voordat Disney er volgend jaar weer een rits nieuwe titels uitknalt, maken we de balans op. Wie is de coolste Disney-prinses aller tijden?

15. Aurora

Sleeping Beauty is zo autonoom als een zak graan. Ze zegt niks, ligt het grootste gedeelte van de film te tukken en is alleen te redden door een prins. Wilhelmina Drucker draait zich om in haar graf.

Article continues after the ad
 

14. Sneeuwwitje

Een oliedomme, hulpeloze prinses. We trappen er wat Disney-fans mee tegen de schenen, maar kom op: wat heeft Sneeuwwitje ons nou eigenlijk te bieden behalve een zoete stem?

 

13. Ariel

No offense, maar Ariel verlaat haar familie en verliest haar stem voor een guy die ze precies één keer heeft gezien? Een beetje zelfrespect is wel op z’n plaats. Girl, do better.

 

12. Megara

Megara’s sarcastische houding is tof, maar hoe je het ook went of keert: memorabel is ze niet. Sterker nog, we moesten even dubbelchecken in welke Disney-film ze te zien is.

 

(Het is Hercules)

 

11. Rapunzel

Hoewel Rapunzel aan de klassieke kant van het prinsessen-spectrum valt, is ze redelijk OG. Ze beukt prins Flynn tegen z’n kop met een fucking koekenpan. Best cool.

 

10. Merida

Merida is tof. De Schotse voldoet (finally!) als enige prinses niet aan Disney’s standaard zandloper-body en kan prima overweg met pijl en boog.

 

9. Assepoester

Ja, ook Assepoester kiest voor een gast die ze net kent. Maar deze vrouw heeft (vrij letterlijk) bergen stront moeten verzetten voor een beetje geluk. Een leven lang gekleineerd door je stiefmoeder en haar twee vreselijke dochters? Fuck dat. Goed gedaan, Cindy. Started from the bottom, now you’re here!

 

8. Elsa

Elsa is al het gezeur goed zat en kiest ongegeneerd voor haarzelf. Daar is een flinke dosis moed voor nodig. Yas. Queen.

 

6. Tiana

Tiana weet wat ze wil, is een onafhankelijke vrouw en werkt kei- en keihard. Ja, ze experimenteert een beetje met bestialiteit, maar we vergeven het haar. Voor deze keer.

 

7. Esmeralda

Wellicht geen die-hard prinses, maar Esmeralda mag niet aan ons lijstje ontbreken. Als een van de weinige Disney-vrouwen (misschien wel de enige) wordt ze constant gemarginaliseerd om haar afkomst. Maar laat ze zich kennen? No way. Sterker nog, daar haalt ze haar kracht vandaan.

 

5. Jasmine

Jasmine don’t give a fuck. Trouwen met iemand binnen je kaste? Dacht het niet, vriend! Deze chick trekt lekker haar eigen plan.

 

4. Vaiana (Moana)

Uiteindelijk gaat het in Vaiana niet om trouwen of geluk vinden, maar om vechten voor je familie. Om dingen te durven die jou en de mensen om je heen verder helpen. Oh ja, en ze heeft een zwakzinnige kip. Da’s ook vet.

 

3. Pocahontas

Pocahontas neemt, net als Belle, het vaste Disney-stramien op de schop. Een prinses die zich niet door haar vader laat vertellen wat ze moet doen en haar geliefde redt van een hersenpan verpulverende knots. Wat een heldin.

 

2. Belle

Where to begin? Belle interesseert zich niet voor mannen, verdiept zich liever in literatuur, laat niet met zich sollen, offert zichzelf op voor haar vader én laat uiterlijk geen rol spelen. Conclusie: Belle is beter dan ons allemaal.

 

1. Mulan

Mulan bewijst dat vrouwen kunnen doen wat mannen doen, maar dan beter. Voordat de NS ‘beste reizigers’ liet omroepen vocht Mulan al voor genderneutraliteit (en China). Ze verslaat Shan Yu, wordt geëerd door de keizer, keert terug naar huis en blijft desondanks mega bescheiden. Ze is gewoon de coolste Disneyprinses ooit. Punt.

Extra tof dus dat Mulan volgend jaar een live action-remake krijgt.