Disney-prinsessen zijn er in overvloed! Van hulpeloze screamqueens tot badass strijders: ze zijn er in alle vormen en maten. Voordat Disney er volgend jaar weer een rits nieuwe titels uitknalt, maken we de balans op. Wie is de coolste Disney-prinses aller tijden?

15. Aurora

Sleeping Beauty is zo autonoom als een zak graan. Ze zegt niks, ligt het grootste gedeelte van de film te tukken en is alleen te redden door een prins. Wilhelmina Drucker draait zich om in haar graf.

More content below the advertising
 

14. Sneeuwwitje

Een oliedomme, hulpeloze prinses. We trappen er wat Disney-fans mee tegen de schenen, maar kom op: wat heeft Sneeuwwitje ons nou eigenlijk te bieden behalve een zoete stem?

 

13. Ariel

No offense, maar Ariel verlaat haar familie en verliest haar stem voor een guy die ze precies één keer heeft gezien? Een beetje zelfrespect is wel op z’n plaats. Girl, do better.

 

12. Megara

Megara’s sarcastische houding is tof, maar hoe je het ook went of keert: memorabel is ze niet. Sterker nog, we moesten even dubbelchecken in welke Disney-film ze te zien is.

 

(Het is Hercules)

 

11. Rapunzel

Hoewel Rapunzel aan de klassieke kant van het prinsessen-spectrum valt, is ze redelijk OG. Ze beukt prins Flynn tegen z’n kop met een fucking koekenpan. Best cool.

 

10. Merida

Merida is tof. De Schotse voldoet (finally!) als enige prinses niet aan Disney’s standaard zandloper-body en kan prima overweg met pijl en boog.

 

9. Assepoester

Ja, ook Assepoester kiest voor een gast die ze net kent. Maar deze vrouw heeft (vrij letterlijk) bergen stront moeten verzetten voor een beetje geluk. Een leven lang gekleineerd door je stiefmoeder en haar twee vreselijke dochters? Fuck dat. Goed gedaan, Cindy. Started from the bottom, now you’re here!

 

8. Elsa

Elsa is al het gezeur goed zat en kiest ongegeneerd voor haarzelf. Daar is een flinke dosis moed voor nodig. Yas. Queen.

 

6. Tiana

Tiana weet wat ze wil, is een onafhankelijke vrouw en werkt kei- en keihard. Ja, ze experimenteert een beetje met bestialiteit, maar we vergeven het haar. Voor deze keer.

 

7. Esmeralda

Wellicht geen die-hard prinses, maar Esmeralda mag niet aan ons lijstje ontbreken. Als een van de weinige Disney-vrouwen (misschien wel de enige) wordt ze constant gemarginaliseerd om haar afkomst. Maar laat ze zich kennen? No way. Sterker nog, daar haalt ze haar kracht vandaan.

 

5. Jasmine

Jasmine don’t give a fuck. Trouwen met iemand binnen je kaste? Dacht het niet, vriend! Deze chick trekt lekker haar eigen plan.

 

4. Vaiana (Moana)

Uiteindelijk gaat het in Vaiana niet om trouwen of geluk vinden, maar om vechten voor je familie. Om dingen te durven die jou en de mensen om je heen verder helpen. Oh ja, en ze heeft een zwakzinnige kip. Da’s ook vet.

 

3. Pocahontas

Pocahontas neemt, net als Belle, het vaste Disney-stramien op de schop. Een prinses die zich niet door haar vader laat vertellen wat ze moet doen en haar geliefde redt van een hersenpan verpulverende knots. Wat een heldin.

 

2. Belle

Where to begin? Belle interesseert zich niet voor mannen, verdiept zich liever in literatuur, laat niet met zich sollen, offert zichzelf op voor haar vader én laat uiterlijk geen rol spelen. Conclusie: Belle is beter dan ons allemaal.

 

1. Mulan

Mulan bewijst dat vrouwen kunnen doen wat mannen doen, maar dan beter. Voordat de NS ‘beste reizigers’ liet omroepen vocht Mulan al voor genderneutraliteit (en China). Ze verslaat Shan Yu, wordt geëerd door de keizer, keert terug naar huis en blijft desondanks mega bescheiden. Ze is gewoon de coolste Disneyprinses ooit. Punt.

Extra tof dus dat Mulan volgend jaar een live action-remake krijgt.

 
More content below the advertising

Sterren die andere sterren nadoen: het blijft tof om te zien. Maar wie doet het best zijn collega’s na en is de absolute koning van de celebrity impressions? Deze bekendheden komen aardig in de buurt!

Tom Hiddleston

als IEDEREEN

Graham Nortons sofa is de perfecte plek om je vakgenoten na te doen. Tom Hiddleston doet er gewoon vier in één ruk: Owen Wilson, Christopher Walken, Al Pacino én Robert de Niro, die op dezelfde bank zit. Dan heb je ballen!
 

 

More content below the advertising

Benedict Cumberbatch

transformeert in Chewbacca

Alle Cumberbitches gleden bijna van de bank af toen ze dit zagen: hún Benedict transformeerde voor even in Chewie, met uiteraard een geniale Wookie-roar! Dit houdt ons nog wel even zoet totdat Chewbacca terugkeert in Star Wars: Episode IX (de opnames zitten er in ieder geval al op).
 

 

Leonardo DiCaprio

geeft ons Jack Nicholson

Er zijn al genoeg acteurs die Jack Nicholsons intonatie en manier van spreken geniaal na kunnen doen. Hét gezicht, met die karakteristieke wenkbrauwen, is een stukje moeilijker. Maar Leo flikt het gewoon! Kijk maar, vanaf 2:20.
 

 

Tom Cruise

doet Jack Nicholson

Weer een Nicholson-impression, zelfs twee! Tom Cruise werkte natuurlijk als eens samen met de acteerlegende in A Few Good Men. In die film doet Cruises personage die van Nicholson zelfs na. Kijk maar:
 

 

Jim Carrey

als Elvis Presley

Jim Carreys indrukwekkende acteercarrière is al fantastisch genoeg. Toch vond hij ergens nog tijd en transformeerde Jim al in elke denkbare acteur ooit (Clint Eastwood, Jack Nicholson, James Dean). Deze act, waarin ‘ie in Elvis verandert, blijft echter een topper.
 

 

Meerdere acteurs

doen Nicolas Cage

In deze compilatie wagen verschillende acteurs zich aan cultacteur Nic Cage. Simon Helberg uit The Big Bang Theory doet het verrassend goed. Helaas doet niemand de onnavolgbare NOT THE BEES!-scène…
 

 

Jay Pharoah

kan alles

Ex-SNL-ster Jay Pharoah kan half Hollywood nadoen. Hij gooit er de ene na de andere superster uit. Vooral zijn impressions van Denzel Washington, Jason Statham, Kevin Hart én Jay-Z zijn niet van deze aarde. Geweldig!
 

 

Jordan Peele

waarschuwt ons als Obama

Comedian, acteur én horrorregisseur Jordan Peele, bekend van Get Out en Us, ook wel bekend als nu al de engste film van 2019, doet een fantastische Obama. Toch kleeft er nog een eng randje aan deze impression: het is namelijk een waarschuwing voor de deepfake-techniek. Een manier om geloofwaardig nepnieuws de wereld in te slingeren.
 

 

Bill Hader

als Star Wars-personages!

Bill Hader kan werkelijk alles met zijn stem. In de late night-show van Conan O’Brien transformeert hij in een creperende Jabba the Hutt én een tauntaun die zijn laatste adem uitblaast. Beetje obscuur, maar wel fantastisch.
 

 

Kristen Wiig

impression-queen

Ho, wacht even: het is momenteel één groot sausage fest met al die gasten. Waar zijn de vrouwelijke impressions? Je hebt gelijk. En wie kunnen we beter laten zien dan Kristen Wiig? Deze geniale comédienne en SNL-legende haalt werkelijk alles uit de kast bij haar transformaties. Vooral Björk weet ze perfect neer te zetten. Maar er is nog véél meer:
 

 

Ross Marquand

is een impression-god

Wow! We hebben ‘m hoor, de koning van de impressions! The Walking Dead-acteur Ross Marquand (zijn personage Aaron belandde op onze TWD-lijst met beste personages) kan letterlijk elke acteur nadoen, zo lijkt het. Bekijk deze compilatie en je bent helemaal overtuigd:
 

 

Praten vrouwen net zoveel in films als mannen? Dit is niet een vraag waar we altijd stil bij staan wanneer we een film kijken. Onderzoek van The Geena Davis Institute on Gender in Media drukt ons met de neus op de feiten: mannen praten alleen maar meer in films ten opzichte van vrouwen! Hoewel we leven in een periode van vooruitgang en emancipatie is het met de filmindustrie belachelijk slecht gesteld op dit gebied. De nieuwe resultaten liegen er niet om bij de Oscar-winnaars voor Best Picture: meer dan de helft scoort bedroevend. 

More content below the advertising

Het Geena Davis instituut heeft onderzoek gedaan naar de representatie van vrouwenstemmen in films die een Oscar hebben gewonnen voor Best Picture. 122 films met de Best Picture award zijn geanalyseerd met vrij teleurstellend resultaat. Van de 5554 pratende personages was slechts 29.2% vrouwelijk. De verhouding van 3 mannen op 1 vrouw in films is hetzelfde als in 1946. Het concept emancipatie staat kennelijk niet in het woordenboek bij de makers van deze films. 

Bechdel Test

De test die uitgevoerd wordt om te kijken of een film aan de eisen van vrouwelijke representatie voldoet is een zogenaamde Bechdel Test die als volgt werkt: Een film moet minimaal 2 benoemde vrouwelijke personages hebben die een gesprek voeren over iets anders dan een man. Dit gesprek hoeft slechts één keer voor te komen in een film om te slagen.

Teleurstellend

Klinkt als een vereiste dat makkelijk haalbaar is, toch? Think again: blijkbaar niet. In de jaren ’30 hebben meer films deze test doorstaan dan in het huidige decennium! Films als Moonlight, Slumdog Millionaire en Gladiator falen deze test allemaal. Van alle films met een Oscar voor Best Picture sinds 1929 heeft slechts 49% de test gehaald: erg teleurstellend dus.