Patrick Wilson en Vera Farmiga in The Conjuring

Dit voorjaar gaat The Conjuring: The Devil Made Me Do It in première. Daarin kruipen Patrick Wilson en Vera Farmiga opnieuw in de huid van Ed en Lorraine Warren. Maar wie waren deze roemruchte spokenjagers?

In 2013 verscheen The Conjuring in de bioscopen. In deze horrorfilm van James Wan (Saw) wordt een gezin belaagd door een demonische dreiging. Aan paranormaal onderzoekers Ed en Lorraine Warren de taak om deze griezelige zaak op te lossen. The Conjuring was een megahit en er verschenen verschillende vervolgen en spin-offs. Minder bekend is dat deze film gebaseerd is op ware gebeurtenissen… en dat Ed en Lorraine Warren geen verzonnen personages zijn!
 


Annabelle-pop

Ed en Lorraine Warren stonden in 1952 aan de wieg van de New England Society for Psychic Research. Dit genootschap hield zich bezig met de studie van paranormale zaken. Naar eigen zeggen hebben ze niet minder dan 10.000 gevallen onderzocht waarbij bovennatuurlijke krachten mogelijk een rol zouden hebben gespeeld. Het echtpaar schreef verschillende boeken over hun bevindingen en richtte zelfs een museum op: daar werd onder meer de beruchte Annabelle-pop tentoongesteld.

Article continues after the ad

Helderziend

De Warrens gelden nog altijd als een autoriteit op het gebied van paranormaal onderzoek. Sterker nog, Lorraine zou zelf ook over bovennatuurlijke krachten beschikken. Naar eigen zeggen was zij helderziend en kon ze als medium contact leggen met de geesten van overledenen. Ed Warren beschikte niet over mysterieuze gaven: hij heeft al zijn kennis vergaard door demonologie te bestuderen. Ed overleed in 2006 op 79-jarige leeftijd. Lorraine Warren verruilde twee jaar geleden het tijdige voor het eeuwige. Het medium is 92 jaar oud geworden.

 


Demonologie

Hun meest spraakmakende zaken vormden de inspiratie voor verschillende films en televisieseries, waarvan The Conjuring-reeks ongetwijfeld de bekendste is. Hierin worden de paranormaal onderzoekers gespeeld door Patrick Wilson en Vera Farmiga. Zowel The Conjuring als het vervolg uit 2016 konden op de zege van de Warrens rekenen; Lorraine trad bij beide films op als consultant. Een net iets minder stoere vermelding dan in 1982: toen stond zij op de rol als ‘demonologie adviseur’ voor Amityville II: The Possession. Deze sleazy horrorfilm is eveneens gebaseerd op een zaak van de Warrens!
 


The Conjuring 3

Zoals gezegd keren Patrick Wilson en Vera Farmiga terug als de Warrens in The Conjuring: The Devil Made Me Do It. In dit tweede vervolg op de horrorhit uit 2013 staat het echtpaar een verdachte bij die wordt beschuldigd van moord. Die beweert in de rechtbank dat hij tijdens de misdaad bezeten was door een bloeddorstige demon. Aan Ed en Lorraine Warren de taak om te achterhalen of deze moordenaar de waarheid spreekt!

Meer griezelige geestenverhalen vind je in ons overzicht van horrorfilms die in 2021 in de bioscopen uitkomen.