Beeld: AVROTROS
Beeld: AVROTROS

Na een eerste aflevering waarin de Mol zich nog wat gedeisd hield, duiken we deze week dieper in op de vraag: Wie is die Mol toch? Wij speuren met je mee naar zijn of haar identiteit. En voor je verder leest… Heb je de aflevering nog niet gezien, let op: deze recap bevat spoilers.

Een korte terugblik naar vorige week: toen de kandidaten hun vrijstellingen mochten inwisselen in ruil voor geld, vielen twee dingen op. Merel koos in de eerste ronde voor de vrijstelling, en in de tweede (beslissende) voor het geld. Speelde ze kandidaat omdat ze wist dat het een gedane zaak was? Daarnaast leek Rick Paul zijn hand die tweede ronde op te willen steken, maar deed hij dat toch niet. Vreesde hij dat er te veel mensen voor geld zouden kiezen?

Rekenen

We duiken gelijk in de eerste opdracht, en het moet gezegd worden: het is een heerlijk ouderwets Mollenspel. Rick Paul en Nikkie nemen het op zich het geheel te overzien. Een interessante keuze, wat ook wel blijkt doordat Nikkie de boel meer tegenwerkt ('Neem je me nou in de maling?') dan dat ze daadwerkelijk helpt. Eerlijk: ze riepen vooral veel 'schat' en 'lieverd' naar elkaar.

Het maakte ook niet zoveel uit waar je als Mol stond, want je kunt overal het verkeerde antwoord geven. Merel wist even niet meer hoeveel honden ze nou precies heeft en er ontstond verwarring doordat Sarah de lepeltjes-vraag anders opvatte dan de rest. Jamie vond het allemaal wel best: "Jongens, ik lig zelfs met een kussen lepeltje-lepeltje." Uiteindelijk had de groep 2 vragen goed en verdienden ze 300 euro, maar welke vraag ze verkeerd hadden? Wie zal het zeggen... Eigenlijk was alleen Rick Paul hier niet verdacht.

De laseropdracht zorgt voor veel vreugde, want het lijkt erop dat een groot deel voor specifiek deze reden mee is gaan doen met het programma. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat ze het goed doen. Sinan gaat vol goede moed van start: hij gaat wel even laten zien hoe hij de groep moet leiden. In de praktijk blijkt hij dicht te slaan: "Ze bleven maar tetteren."

Verdacht is hier Sarah. Sinan vertelt haar dat ze naar links moet omdat allebei haar naambordjes daar liggen. Als ze naar binnen gaat, is ze het al kwijt. Ze ziet haar bordjes niet liggen, waarop ze besluit dat rechts haar beste optie is. Mollenactie of prestatiedruk – zoals Nikkie het uitdrukt: "Ze was nog zenuwachtiger dan een nerveuze eend."

Er zijn vier mensen die wel geld binnenhalen: Merel, Rick Paul, Robèrt en Evi. Als geld wil je natuurlijk zo min mogelijk in de pot hebben, en toch kun je je hier de vraag stellen: vindt de Mol het hier echt zo erg zich als kandidaat te laten zien? Hij of zij heeft immers voorkennis en weet dat er in de volgende opdracht waarschijnlijk geld gaat rollen.

Kamertjes

Wat is Wie is de Mol? toch ook een heerlijk psychologisch spel. De kandidaten moesten eerder biechten over de keuzes die ze zouden maken als ze een joker of vrijstelling aangeboden zouden krijgen. Die video's krijgen ze nu in groepjes te zien, tot hun grote verbazing. De grootste geheimen komen naar voren, zoals Merels biecht over de joker: "Hij is ook zo heerlijk zacht."

De Mol wist dat deze opdracht eraan zat te komen. Daarom zeggen de gewonnen geldbedragen eerder in de aflevering eigenlijk niet ontzettend veel. Niet verdacht zijn Niels, Jamie en Sarah. Zij brengen alledrie 250 euro in het laatje. Zijn degenen die voor minbedragen zorgen dan automatisch wél verdacht? Wat ons betreft niet zozeer. Als Mol wil je de aandacht niet op je vestigen en weet je dat er altijd mensen blijven zitten, dus ga je het liefst zo laat mogelijk weg – voor een joker. Merel, Robèrt en Sinan, we zien jullie wel!

De Mollometer: even terugblikken…

Ja, fijn allemaal, die verdachte acties. Maar wat betekent dat nou allemaal? Geen nood: in de ‘Mollometer’ zetten we alles op een rijtje zodat jij voor de volgende aflevering je poule met een gerust hart kunt invullen. Always follow the money! [Disclaimer: we rekenen in gemiddelden. Dus als de hele groep 300 euro verdiende, is dat per persoon 30 euro. Gaat die persoon vervolgens in de min, dan verrekenen we dat.]

Beeld: AVROTROS
Beeld: AVROTROS

Is het Rick Paul, Merel of toch Niels? Volgens de landelijke statistieken van de Wie is de Mol?-app zijn de meningen onverminderd verdeeld. Ook wij gaan verder met de speurtocht.

We hebben weer een nieuw bondje! Met het vertrek van Evi vorige week zit Sarah met de handen in het haar. Daarom begint ze toch maar informatie te delen met Evelien. Hoogtepunt van het begin van de aflevering was echter de bromance tussen Niels en Robèrt. Ook de patissier staat een beetje te kijken van hun klik. "Als die jongen de Mol is, dan vreet ik zijn gitaar op", belooft hij de kijkers. Pas daarmee op, Robèrt, want dit soort biechten vergeet niemand!

De was ophangen

Voor de eerste opdracht mengen de kandidaten zich in de Colombiaanse cultuur – een opdracht zoals we die van Wie is de Mol gewend zijn. Jamie en Evelien worden vanwege hun Spaanse talenknobbel weggekaapt van de rest van de groep en krijgen een dilemma voorgeschoteld: denken ze dat de rest van de kandidaten zes of meer waslijnen vol rode, gele en blauwe kleding kunnen hangen, of vijf of minder?

Ze kiezen voor de laatste optie, dus als de Mol zich onder de Colombianen bevindt, is het dus de zaak om zo goed mogelijk de best te doen. Wat opviel: Nikkie besteedt vooral veel tijd aan het zwaaien naar kinderen, Merel is zo fanatiek dat ze zelfs was kaapt met een stok (ja, ze staat hoog op onze radar!) en ook Rick Paul staat flink zijn best te doen. Zo erg dat hij bijna een zenuwinzinking krijgt omdat anderen aan 'zijn' kleding zitten. Uiteindelijk komt er geen geld in de pot: de kandidaten presteerden te goed.

Jij een joker, en jij een joker!

Rik is nog niet klaar met het geven van dilemma's. De volgende? 2000 euro uit de pot of binnen 2 minuten unaniem beslissen wie een joker krijgt – zonder te loten. De mannen vallen hierin op een positieve manier op. Zij nemen eigenlijk vrij soepeltjes het voortouw, vooral Niels, waardoor er geen geld uit de pot is gehaald en Niels een joker rijker is. De rest krijgt natuurlijk ook nog een kans: zij strijden door middel van potjes Jenga om meer van de felbegeerde houten schijven.

Nikkie is in haar element ("Laat Jenga nou net een van mijn favoriete spellen zijn. Ga ik dan eindelijk een keer winnen?"), tot grote afschuw van haar tegenstander Sarah ("Die is visagiste!"). Eerlijk: de Mol heeft hier niet veel te verdienen, behalve het tegenhouden van extraatjes voor kandidaten. Robèrt is daarom absoluut niet verdacht, want hij heeft duidelijk niet geoefend. Merel daarentegen... ze trekt het ene na het andere blokje met Mol-logo uit de toren. Ze moet er zelf om gniffelen: "Je zou bijna denken dat het een aanwijzing is."

De dilemma's zijn daarmee nog niet voorbij. Ook in de derde opdracht moeten ze een keuze maken: denken ze die binnen 30 of 45 minuten af te kunnen ronden? Met 30 minuten verdienen ze 1000 euro meer. Het overgrote deel wil voor veiligheid spelen. Vooral Sinan spreekt zich uit voor de 30 minuten (met bijval van Rick Paul, Merel en Nikkie), maar ze kiezen voor de 45. Merel probeert het spel nog te draaien door een 'vergissing' te maken tegenover Rik en te zeggen dat ze vertrouwen hebben in de kortere speeltijd. Jamie ziet er niet veel kwaad in: "Als rommelig zijn een beroep zou zijn, dan heeft Merel een beroep voor het leven." Of ze is de Mol, vriend.

Opvallend: Robèrt had de juiste oplossing voor de laatste buis (en is daarmee niet verdacht), Evelien vond een verdwaalde buis in het gras (wie heeft die daar gelegd?) en Sarah kwam eigenlijk vrij snel met de oplossing voor de puzzel. Ook Rick Paul vloog vrij behendig door het parcours heen: "Ik ben zo vaak verhuisd in Amsterdam; ik zag trapgaten voor me, bankstellen en koelkasten, en dit waren gewoon stalen buizen en blokjes." Niet verwonderlijk dus dat ze binnen een halfuur de opdracht volbrachten. De Mol kon niet tegen zoveel verhuisbehendigheid op

De Mollometer: even terugblikken…

Ja, fijn allemaal, die verdachte acties. Maar wat betekent dat nou allemaal? Geen nood: in de ‘Mollometer’ zetten we alles op een rijtje zodat jij voor de volgende aflevering je poule met een gerust hart kunt invullen. Of nou ja, voor zover mogelijk, want man o man... de aflevering eindigde met een dikke vette cliffhanger.

RTL bewees eerder dat ze weinig schaamte meer hebben door – als we de geruchten mogen geloven – de met verslavingen geteisterde Barbie te vragen als verleidster voor Videolands Temptation Island VIPS. Deze 8 BN’ers passen volgens ons véél beter op het eiland als verleider!

1. Rapper Sjors

Weet jij nog wat je deed rond deze tijd vorig jaar? Waarschijnlijk keek je – geef het maar gewoon toe – naar dé pornofilm van Rapper Sjors. Zijn volgende gig staat wat ons betreft klaar. Sjors bewees met zijn filmpie al dat ‘ie niet vies is van een seksueel avontuurtje. Toch wel een harde eis als je verleider wil zijn.
 

2. Kim Holland

Nu we toch in die sferen zitten: Kim Holland! Waarom vraag je? Waarom niet? Kimmie had ons al eerder uitgenodigd voor een, euhm, ‘evenement’, maar toen moesten we helaas cancelen. Nieuwe ronde, nieuwe kansen. Op het eiland kan ze als een soort oermoeder de andere verleidsters helpen. Niemand met zoveel ervaring als Kim Holland. Koop alvast extra vuurwerk, RTL!

Of Kim en Sjors samen. Ze bewezen eerder in een POWNED-filmpje al dat ze een gouden duo zijn.
 


3. Kees van der Staaij

Geen enkele Nederlandse politicus kreeg de afgelopen tijd zoveel shit over zich heen als good ol’ Kees van der Staaij. De SGP-frontman ondertekende de Nashvilleverklaring en dat kwam ‘m op een hoop meer dan terechte kritiek te staan. Drop Kees tussen de kandidaten en hij zorgt er in ieder geval voor dat ze nóóit maar dan ook nóóóóit meer vreemdgaan.
 


4. Meester Visser

Waarschuwing: Mr. Frank Visser zal géén goede verleider zijn. Hij is constant bezig om de regeltjes door te pluizen en waakt op iedereens persoonlijke erfgrens zodat niemand met een ander het bed in duikt. En ook: nooit meer ruzies. Het kampvuur verandert in een snoeiharde rechtszaal waarin niemand hem mag onderbreken. Geloof je ons niet? Check de meest spraakmakende zaken van meester Visser maar eens. “De zaak is afgedaan, dankuwel!”
 


5. Gordon

De kersverse Talpa-presentator Gordon zou door zijn sterrenstatus het BN’er-niveau van Temptation Island VIPS flink opschroeven. En met zo’n uitgesproken persoonlijkheid is het nóóit saai. Misschien is het na al die rellen (dit zijn de 7 grootste tot nu toe) en ruzies (hoi, Angela de Jong) eens tijd om op adem te komen. En hoe kan dat beter dan op een zonovergoten tropisch eiland vol met knappe kerels? Doen, Gordon!
 


6. Maarten van Rossem

Gaan we echt zo ver? Ja, dat doen we! Als je benieuwd bent hoe wanhopig sommige kandidaten zijn, moet je de nationale brompot Maarten van Rossem tussen de deelnemers zetten. Kijken of ze dan nog steeds wraak willen nemen op hun liefjes. Waarschijnlijk haken ze al af wanneer het Slimste Mens-jurylid ze voor de zoveelste keer op hun fouten wijst. Dat wordt een saai kampvuur...
 


7. Lieke van Lexmond

Bewees met de schaamteloze naaktshow Undress for Love, een van de pareltjes van de bloottelevisie, al dat ze niet vies is van plat vermaak. Dit lijkt ons een no-brainer. Ze staat ook al onder contract bij RTL!
 


8. Ilse Warringa

RTL zou er goed aan doen om actrice Ilse Warringa als VIPS-verleidster binnen te hengelen, maar op één voorwaarde. Ze moet het dan wel in character doen als Juf Ank! De kandidaten weten dan precies wat ze kunnen verwachten: lekker politiek incorrect, af en toe een liedje tussendoor en niet bang voor een confrontatie. Oké, we geven het toe: we haalden deze erbij omdat we gewoon héél erg uitkijken naar seizoen 2 van De Luizemoeder (het is bijna zover).
 


Bron header: Indebuurt Breda.