Van een bioscoopstoel gaat meestal weinig dreiging uit (meestal!). Laat het echter maar aan de Zweden over om van je zitplaats een nachtmerrie te maken. Op het Filmfestival van Göteborg sluiten ze je op in een soort doodskist!

Onderstaande promotievideo líjkt een horrorshort, maar hij nodigt je juist uit tot een claustrofobisch avondje cinema. Tijdens het Göteborg Film Festival kun je een film bekijken vanuit een wel héél benarde positie.


Het filmfestival sluit je op in een hokje dat ongeveer even groot is als jezelf. Binnenin zijn een scherm en luidsprekers aanwezig, maar verder ben je totaal afgesloten van de buitenwereld. Het enige ‘comfort’ bestaat uit een aantal luchtgaatjes. Je kunt niet eens popcorn eten of aan cola lurken! Het gevoel dat je levend begraven wordt is natuurlijk óók wel een beetje vervelend.
 

Article continues after the ad

 

Aniara

Ziet er gezellig uit! Tijdens het filmfestival kun je in deze tijdelijke graftombe de sciencefictionfilm Aniara bekijken. De film is gebaseerd op een Zweeds gedicht van Nobelprijswinnaar Harry Martinson. Een ruimteschip dat mensen naar Mars probeert te brengen raakt op drift, waardoor de passagiers voor altijd vast komen te zitten aan boord.

Er is niets te doen, véél te weinig ruimte voor al die depressieve ruimte-Zweden, en ze weten dat ze hun bestemming niet meer kunnen bereiken. De doodskist waarin je opgesloten wordt, is bedoeld om de claustrofobische, hopeloze sfeer van de film nog eens lekker te versterken.

 

Natuurlijk word je tijdens het kijken van de film niet alleen gelaten; tijdens de screenings is er continu personeel aanwezig, en de doodskist is uitgerust met een alarmknop. Mocht je in paniek raken, dan is de hulp nabij! Het is tenslotte een gerenommeerd filmfestival, en geen SAW-film. Interesse? Op de site van het GFF vind je meer informatie.