A Dogs Purpose

Films en series schakelen regelmatig échte dieren in voor hun producties. Maar wie zorgt er dan voor dat deze beestjes goed behandeld worden? En dat ze alleen in de film doodgaan (snik) en niet in het echt? 

We hebben het allemaal wel eens gezien na een film: "No Animals Were Harmed". Maar hoe kunnen we daar nu zo zeker van zijn? En wie bepaalt of dat zinnetje onder een film mag komen?

Dierenmishandeling

Laten we even terug in de tijd gaan. Want het begon allemaal in 1939 toen een paard op de set van Jesse James dood ging tijdens de opnames toen hij van een klif in het water viel en zijn rug brak. Dat was de laatste druppel in de al onrustige dierenvriendengemeenschap. The American Humane Association (AHA) werd opgericht. Zij werden vanaf toen de officiële organisatie die ervoor moest zorgen dat dieren niet mishandeld werden tijdens opnames van films. Dat zinnetje aan het eind van films en series? Daar zorgen zij dus voor.

 

De regels

Maar wat houdt dat ene regeltje dan in? Wij hebben het helemaal voor je uitgezocht. Als een film dieren wil gebruiken in hun verhaal, moet er een gecertificeerde waarnemer van de AHA op de set zijn om alles te controleren. Deze kan de film dan een score geven. Eén van deze zes:

1. Monitored: Outstanding 

Article continues after the ad

2. Monitored Acceptable 

3. Monitored: Special circumstances

4: Monitored: Unacceptable

5. Not Monitored: Production Compliant

6. Not Monitored

Wat ze allemaal inhouden vind je hier. Met een score van 1 tot en met 3 krijgt een film het zinnetje onder hun film. De AHA is de enige organisatie die recht heeft op het zinnetje en een film of serie mag hem dus niet gebruiken zonder toestemming van hen. YouTuber Beyond The Frame maakte er een uitgebreide serie over, waar alles wordt uitgelegd. 

 

Toch mishandeling

Toch komt dierenmishandeling op de sets nog wel voor. Waarom? Nou, je hebt altijd wel mensen die zich niet aan de regels houden. Zo ook in de filmwereld. Zo kwam A Dog's Purpose onlangs in het nieuws met een filmpje van een doodsbange hond die in het water wordt gegooid. Zelfs een film die is gecertificeerd kan dieren niet goed hebben behandeld. "No Animals Were Harmed" betekent eigenlijk gewoon dat er op enig moment iemand van de organisatie bij was en dat ze zijn gecontroleerd. Heel verwarrend allemaal...

 

Jammer genoeg kunnen we behalve dat zinnetje onder een film, nooit zeker weten of er dieren zijn mishandeld of niet. Maar om de vraag te beantwoorden: De AHA controleert of er dieren worden mishandeld in een film. 

En in Nederland dan?

Navraag leert dat Nederlandse producties ook gewoon wilde dieren mogen gebruiken. "Er zijn veel wilde dieren waarvan gebruik is toegestaan, denk aan vogelsoorten of wallabies bijvoorbeeld. Als je online zoekt, zie je dat je die gewoon kunt huren, ook speciaal voor tv-opnames", legt een woordvoerster van de World Animal Protection uit. En alhoewel ze er niet zeker van is, "neem ik overigens aan dat er minstens richtlijnen zijn voor de omgang met dieren". Ook komt de World Animal Protection met een dringende boodschap die volgens hen vooral voor tv-programma's van belang is. Soms zoeken die dierenentertainment' op. "Denk aan een zeeleeuwenshow bij Boer zoekt Vrouw of aan aapjes voeren bij Temptation Island. We gaan heel graag met productiemaatschappijen in gesprek omdat we graag zouden zien dat ze dat vermijden op tv. Zodat in het beleid is opgenomen dat ze vermaak met wilde dieren vermijden bij de producties die ze draaien."