Fotograaf
KRO-NCRV
Maarten van Rossem en Philip Freriks

De Slimste Mens is één van de populairste televisieprogramma’s van dit moment. De grappige vragen en het norse jurylid Maarten van Rossum zorgen voor een unieke sfeer. Zowat alle BN’ers willen het programma winnen, maar vrezen een verschrikkelijke afgang. Veronica Superguide nam een kijkje achter de schermen bij De Slimste Mens!

Het nieuwe seizoen van De Slimste Mens start op maandag 13 december en Veronica Superguide was aanwezig bij de opnames van de populaire spelshow. Verslaggever Thomas Braun vroeg hoe al die originele vragen precies tot stand kwamen.

 

Article continues after the ad

 

Waar komen die vragen vandaan?

Eindredacteur Harm-Jan Kinkhorst vertelt er graag meer over. “We maken met een groep redacteuren de vragen en bedenken antwoorden voor bijvoorbeeld de rondes waar je als kandidaat moet associëren, zoals de Open Deur-vragen. Daar is niet één absoluut antwoord op te geven dus kiezen we voor vier feitelijke antwoorden, en een leuk triviaal dingetje waarmee de kandidaat zich echt als kenner kan onderscheiden. Bij Louis van Gaal kun je dan zeggen: Ajax, Truus, Nederlands elftal, maar ook: Ben jij nou zo dom of ben ik nou zo slim?”

De Slimste Mens-testpanel

Omdat vragen op papier een stuk makkelijker of moeilijker kunnen lijken, werd er een speciaal De Slimste Mens-testpanel in het leven geroepen. Kinkhorst: “Wij zitten ook maar in een bubbel met een paar mensen die een quiz maken.”

Het testpanel bestaat uit De Slimste Mens-fanatici die soms het hele land doorreizen om vragen voor de quiz tuit te proberen. “Iemand appte een keer dat-ie wat later kwam want de trein uit Winschoten had vertraging. Toen dacht ik: jeetje, die mensen doen echt een behoorlijke opoffering om met enorm veel plezier drie uur achterelkaar onze vragen te testen. En we zijn er maar wát blij mee. Het programma is er echt beter door geworden.”

Luister ook onze podcast met kijktips en het laatste nieuws. Ook te luisteren op Spotify en Apple Podcasts.

In Veronica Superguide lees je nog veel meer feitjes over De Slimste Mens, en komen er al een paar kandidaten van het nieuwe seizoen aan het woord. Daarnaast vertelt Carlo Boszhard over de tijdelijke stop van De TV Kantine én praten vriend en vijand over TV-diva Eva Jinek. Columnist Rob Goossens wilde K2 Zoekt K3 een kans geven, maar kreeg daar al snel weer spijt van. De nieuwe Veronica Superguide ligt vanaf vandaag in de winkel.