Eerlijk is eerlijk: sinds Netflix vijf jaar geleden in Nederland lanceerde is je leven er exponentieel op vooruitgegaan. Toch blijkt nu dat Amerika hem harder Netflix & Chillt dan wij. Neerlanders betalen namelijk 63% meer per Netflix-titel dan Amerikanen. Dit meldt onderzoeksbureau Comparitech.

Article continues after the ad

Hoe dan?

Het bedrijf baseert dit op het aantal titels dat beschikbaar is in verhouding tot het abonnementsgeld dat je daarvoor betaalt. Amerika heeft meer films, series en tv-programma’s in hun catalogus: 5839 om precies te zijn. Wij Nederlanders hebben ‘maar’ 3421. De prijs per titel is daarmee in Amerika 0,137 dollarcent. In Nederland is dat 0,263 dollarcent, wat neerkomt op een procentueel verschil van 63%.

De beste deal

Wie de beste deal te pakken heeft in Europa? Zwitserland! De nep-Europeanen betalen vanwege de waarde van de Frank relatief gezien vrij veel, maar krijgen daar wel zo’n 5600 titels voor terug.

 

De Denen trekken aan het kortste eind. Zij betalen 12 dollar voor een erbarmelijke 2500 titels. Nog een reden om nooit naar Denemarken, alias poor man’s Netherlands, te verhuizen. Waar je heen kan emigreren voor het goedkoopste abonnementje? Brazil! Extra leuk: het is daar nu reuzegezellig. Ahem.

 

Hoog verraad!

Nou, niet te hard van stapel lopen: abonnementsgeld heeft natuurlijk allerlei haken en ogen. De prijs wordt gebaseerd op een aantal economische pijlers waar jij, wij en joost geen invloed op hebben. Daar komt nog eens bij dat het in sommige landen makkelijker is licentiedeals te bemachtigen voor bepaalde titels, dan in anderen. Een bibliotheek spekken met interessante films en series kan makkelijker zijn in de VS dan in Nederland.