De BBC en HBO sturen dit weekend weer een spannende, fantasievolle serie onze kant op: His Dark Materials. We geven je een korte inleiding, zodat je weet wat je kan verwachten!

His Dark Materials is een fantasy-boekenreeks van schrijver Phillip Pullman, waarin de hoofdpersoon Lyra Belacqua dwars door verschillende werelden reist. De wereld waar Lyra vandaan komt lijkt erg veel op de onze, maar dan in een Victoriaanse setting. Op hun wereld regelt de kerk het dagelijks leven, maar er zitten hele rare kanten aan deze religie.

In opdracht van de kerk worden kinderen ontvoerd, waarna er rare experimenten op ze wordt uitgevoerd. Dit hangt samen met een andere bijzondere eigenschap van Lyra’s universum.

Article continues after the ad

 

Demonen!

In de wereld van His Dark Materials zijn mensen verbonden met magische wezens: daemons. Deze wezens zijn een manifestatie van de menselijke persoonlijkheid. Daemons nemen de vorm aan van het dier dat het beste bij hun menselijke evenknie past, maar blijft wel intelligent.

Belangrijk is dat mensen en hun daemon in principe niet zonder elkaar kunnen. Een paar meter afstand is geen probleem, maar hoe verder ze van elkaar vandaan komen des te meer pijn ervaren ze. Als een mens óf een daemon sterft dan stopt het leven van hun wederhelft ook.

 

Het verhaal van His Dark Materials speelt zich af in verschillende universums (een multi-verse) waarin de relatie tussen mensen en daemons sterk verschilt. Op sommige werelden weten mensen niet eens dat daemons bestaan, en kunnen ze hun partners niet eens zien!

De kerk ziet de band tussen mens en daemon als een overblijfsel van de erfzonde, en doet zijn best om mens en daemon definitief van elkaar te scheiden. Lyra’s oom Asriel onderzoekt een speciaal goedje, genaamd ‘dust’, dat nauw verbonden is met deze band. Streng religieuze leiders zien Asriel als een gevaarlijke ketter, en zijn hem liever kwijt dan rijk!

Lyra is op haar beurt óók erg bijzonder. Zij bezit een zogeheten ‘alethiometer’: een apparaat dat altijd het juiste antwoord geeft op een vraag. De truc is om de juiste vragen aan de alethiometer te stellen; Lyra is één van de weinig mensen die hem kan bedienen.

Als Asriel en Lyra’s vriend Roger verdwijnen, gaat Lyra op zoek naar het duo. Onderweg komt ze een pratende ijsbeer tegen, die ze uit gevangenschap redt. Deze Iorek wordt een goede vriend en bondgenoot van Lyra.

 

The Golden Compass

Mocht je dit vaag bekend voorkomen, dan is de kans groot dat je The Golden Compass hebt gezien. Deze film is gebaseerd is op het eerste boek in de populaire fantasy-reeks (Northern Lights).

 

De film volgt de grote lijnen van het boek, maar draaide met name het brute gedrag van de kerk en het geweld in de boeken een paar tandjes terug.

Waarom moet je dit zien?

De BBC heeft jarenlang aan dit project gewerkt, en zweert dat ze trouw blijven aan de (soms duistere) verhalen van Phillip Pullman. De cast die ze hebben aangetrokken is écht niet mals! Lyra wordt gespeeld door Dafne Keen (Logan), en Asriel wordt vertolkt door James McAvoy. Voor de hoofdrol van Mrs. Coulter werd Ruth Wilson (Luther) aangetrokken. Lin-Manuel Miranda (Mary Poppins Returns, de musical Hamilton) speelt de Texaanse zeppelinpiloot Lee Scoresby. Dat is nogal een rijtje!

 

De serie ziet er ook een stuk eigentijdser uit dan The Golden Compass; het was de bedoeling om hetzelfde verhaal te vertellen in een wereld die precies hetzelfde is als de onze. De BBC en HBO hebben zó veel vertrouwen in de serie dat ze al een tweede seizoen van His Dark Materials besteld hebben vóór het eerste is uitgezonden. Dat doen ze normaal gesproken ook niet als het tegenvalt!

 

Het tweede seizoen van His Dark Materials gaat waarschijnlijk over het tweede boek in de reeks: The Subtle Knife. In principe bestaat de boekenreeks uit drie delen, maar auteur Phillip Pullman heeft ook al twee boeken gepubliceerd in een tweede trilogie. Als deze serie écht een groot succes wordt, dan zitten we komende jaren dus geramd!

Wanneer?

His Dark Materials is op zondag, 3 november voor het eerst te zien op BBC One, van 21:00 uur tot 22:00 uur. Een dag later staat de eerste aflevering op HBO (die de serie internationaal aanbiedt) en op 5 november kun je His Dark Materials kijken via Ziggo (als je daar HBO hebt als onderdeel van het Movies & Series (X)L-pakket.