TV
Source
Sven Scheuermeier, Unsplash

Laatst doken wij in de tv-archieven om te achterhalen welk Nederlands programma nu eigenlijk het langst meegaat. Het niet zo verrassende antwoord vind je hier. Maar hoe zit het eigenlijk met de wereldwijde langlopers? Welk programma spant daar de kroon?

Langst lopende programma EVER

Het zal je niet verrassen: we vinden het langstlopende programma aller tijden in Amerika, dé grondlegger van onze moderne entertainmentindustrie. Wat je waarschijnlijk ook niet zal verrassen: het programma in kwestie is vergelijkbaar met ons langstlopende programma, het NOS Journaal. Het gaat hier namelijk om een nieuwsprogramma. Het langst lopende tv-programma aller tijden is... *tromgeroffel*... Meet The Press van NBC!

TV-dino

Meet The Press is een politiek interviewprogramma met paneldiscussies over alles wat er in Amerika speelt. De show komt tegenwoordig elke zondqag op NBC en behaalde veel mijlpalen. Zo was het in 1975 het eerste live nieuwsprogramma dat een zittende president ontving (Gerald Ford). Amerikanen kunnen al sinds - houd je vast - 1947 (!) genieten van hun wekelijkse shot politieke discussie. We kunnen Meet The Press dan ook gerust de ultieme tv-dino noemen. De huidige zogenoemde moderator, degenen die het debat aan tafel in goede banen leidt, is journalist Chuck Todd.

 

Langst lopende serie

Nu we toch de smaak te pakken hebben zijn we eigenlijk ook wel benieuwd naar de langstlopende serie op tv. En die is, als je er even snel over nadenkt, best makkelijk te raden, zo dachten wij tenminste. Dat zal toch wel The Simpsons zijn? Of As The World Turns? Nou, nee dus. Zaten we toch fout. Het gaat namelijk om Coronation Street, aka 'Corrie', een beetje de GTST van Engeland, maar dan véél en véél ouder. Deze tv-mammoet is al 60 jaar te zien op ITV en telt al meer dan 9000 afleveringen. Op 17 september 2010 werd Coronation Street 's werelds langstlopende tv-soapserie in productie, nadat As The World Turns op die datum was geëindigd. En Coronation Street is still going strong! Fun fact: er is één acteur die er al vanaf het prille begin bij is. Deze oude baas heet William Roach ('Bill') en zijn personage Ken Barlow dook al op in de eerste aflevering. Zelfs in tijden van corona wil deze krasse knar het liefste weer terug naar de Corrie-set!

Toch moet hij nog even geduld hebben. Castleden die ouder dan 70 jaar zijn, mogen de set niet op.

Article continues after the ad