tv
Source
Unsplash

Het nieuwe tv-seizoen staat op het punt van beginnen! Eva Jinek start vanavond weer met haar talkshow, de 5 Uur Show begint, maar dan op SBS6 en nieuwe seizoenen van Chateau Meiland, GTST én Wie is de Mol? staan voor de deur. Zoveel nieuws, maar het is nog maar de vraag of ze het zolang volhouden als het langstlopende tv-programma van Nederland!

Wij doken namelijk - met hulp van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid - in de tv-archieven om te achterhalen wie 't tot nu toe het langste volhoudt op de beeldbuis. Het oudste oudje zal je waarschijnlijk niet verrassen.

Het langstlopende Nederlandse tv-programma

Een woordvoerder van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid heeft haar zéér uitgebreide archieven erop nageslagen en kwam tot de conclusie dat het NOS Journaal al heel erg lang meedraait. Op 5 januari 1956 (!) was de allereerste uitzending van wat toen nog door het leven ging als het NTS-journaal, een driewekelijks programma. In eerste instantie ook zonder anchor. Die kwamen er pas wat later bij. 

Eerste nieuwslezers

Het journaal zoals we dat op de dag van vandaag kennen, met een anchor die ons al lopend door het nieuws loodst in een hypermoderne studio, begon eigenlijk pas eind 1957. Toen kregen de uitzendingen een presentator. Coen van Hoewijk ging op dat moment de geschiedenisboeken in als eerste nieuwslezer ooit op de Nederlandse televee. Helaas duurde het nog flink wat jaren voordat een vrouw als nieuwslezer opdook. Dat gebeurde pas in 1965 met de eerste vrouwelijke presentator, Eugènie Herlaar.

Eugènie Herlaar

De nummer twee

Dat het NOS Journaal het langstlopende tv-programma is, kunnen we natuurlijk nauwelijks een verrassing noemen. Maar hoe zit het dan als we kijken naar de niet-journaal-shows? Nou, dan is Per Seconde Wijzer het langstlopende tv-programma dat nog altijd bestaat. De kennisquiz was in 1967 voor het eerst te zien, gepresenteerd door Berend Boudewijn. En oké: het programma kent een grote uitzend-loze periode, maar kwam in 1989 terug onder leiding van Kees Driehuis, die 't vervolgens tot en met 2018 (!) presenteerde. Het bastion van BNNVARA bestaat nog steeds en Erik Dijkstra zit tegenwoordig op de stoel van quizmaster.

Kees Driehuis

Article continues after the ad