Susan Boyle

I dreamed a dream in times gone by.” Als je dit hoort, teleporteer je meteen terug naar jaaaaren geleden, toen je Susan Boyle voor het eerst hoorde zingen in haar legendarische Got Talent-auditie die de hele wereld overging. Maar hoe gaat het nu eigenlijk met de Schotse sensatie?

Susan ging viral in een tijd dat het woord viral nog amper werd geassocieerd met keiharde internet-hits. Inmiddels zijn we een dikke elf jaar verder en ligt de Got Talent-auditie ver achter haar. Susan maakte de afgelopen jaren heel veel mee, zo blijkt nadat we in haar huidige leven doken!


Albums en optreden

De ster van 'SuBo' rees na haar tweede plek in Got Talent naar ongekende hoogtes. Jurylid Simon Cowell - die momenteel in de lappenmand ligt - tekende haar direct voor zijn eigen platenlabel. Vooral Susans eerste albums scoorden als een tierelier in de Britse en wereldwijde hitlijsten. In totaal heeft ze acht studioalbums opgenomen, waarvan Ten uit 2019 de laatste is. Naast succesvolle platen, is Susan uiteraard ook op het podium actief. Nog steeds. Ook mocht ze indrukwekkende duetten met legends Elaine Paige, Barbra Streisand en Donny Osmond op haar cv zetten. Indrukwekkend!


Musical

In 2012 volgde er nog een grote mijlpaal voor Susans legacy. Een musical gebaseerd op haar leven, I Dreamed a Dream, toerde dat jaar succesvol door Engeland. Hierin volgen we Susans leven van kleine baby, naar haar jeugd in de Schotse arbeidersklasse om uiteindelijk te belanden bij haar wereldwijde succes en hoe ze daarmee dealt. In eerste instantie zou ze zichzelf gaan spelen, maar dat plan ging later alsnog niet door. Ondertussen kocht FOX de filmrechten van de musical. Die film is er tot op de dag van nog niet gekomen...


Asperger

Susan vertelde in 2013 dat dokters haar vroeger vertelden dat ze hersenbeschadiging had opgelopen. De zangeres werd vroeger enorm gepest omdat ze in sociale situaties niet altijd even goed wist wat te doen. Uiteindelijk kreeg ze in 2012 dan eindelijk duidelijkheid: ze lijdt aan het syndroom van Asperger, een aan autisme verwante stoornis. "Als kind was me verteld dat ik een hersenbeschadiging had", zei ze toen in gesprek met de krant The Observer. "Ik heb altijd geweten dat dit niet waar was. Nu is het me duidelijk wat er aan de hand is en voel ik me opgelucht en zelfverzekerder."


Got Talent-comeback

Hoe tegenwoordig met Susan gaat? Hartstikke goed, als we haar Insta-profiel mogen geloven. Daar promoot ze regelmatig nieuwe muziek en optredens, al ligt dat door de coronacrisis nu even totaal op z'n gat. Vorig jaar zagen we haar trouwens weer groots op tv. Ze maakte een tv-comeback in de speciale Champions-reeks van America's Got Talent met spraakmakende kandidaten uit de geschiedenis van de talentenjacht (wereldwijd). Bij haar eerste optreden kreeg ze al direct een finale-ticket in de vorm van een Golden Buzzer. Uiteindelijk strandde ze net voor de grote finale...

 

Article continues after the ad