James Franco

Er was een tijd dat James Franco (42) een beetje een Hollywood-lievelingetje was en iconische rollen aaneenreeg alsof het niets was. Die tijd ligt inmiddels ver achter ons. Waarom horen we tegenwoordig nog maar zo weinig van 'm?

Nou, dat heeft - zo vermoeden we - verschillende redenen. Laten we eens kijken hoe het komt dat we nog maar weinig James Franco in 'de mainstream' zien. 

Filmrollen

James zat van 2017 tot en met 2019 in HBO's fantastische serie The Deuce, over Manhattens seksscene van de jaren '70. Dit is zijn meest recente grote rol. Tussendoor en in het jaar na de show viel het een beetje stil. In 2017 telde James' IMDB-pagina nog 15 producties. En dat zijn er toch vrij veel. maar als je ál zijn rollen in 2018 en 2019 bij elkaar optelt - in 2020 komt er geen enkele Franco-film uit - kom je nog niet eens op dat aantal uit. Hij heeft zijn acteerleven dus drastisch teruggeschroefd. 


Regisseur

En dat zou ook zomaar kunnen komen door zijn leven achter de camera. Tevens de reden dat we James eigenlijk een beetje uit het oog zijn verloren. De door hem geregisseerde films, docu's en shorts - we tellen er inmiddels bijna veertig - zijn... nou ja, bijna zonder uitzondering géén hoogvliegers. Hij mag echt van geluk spreken als 'ie een voldoende krijgt op IMDB. Dat komt amper voor. The Disaster Artist is eigenlijk dé grote uitzondering. Die film -over de cultfilm der cultfilms The Room van Tommy Wiseau - was zelfs genomineerd voor een Oscar.

Article continues after the ad


Maar goed, de rest van zijn films, waar James zelf ook (bijna) altijd een rol in speelt, zijn niet zulke grote studioreleases dat ze ook een uitgebreide marketingcampagne krijgen, waardoor het ook niet echt voor een groot publiek beschikbaar is. Arthouse? Nee, dat willen we ook weer niet zeggen. Dat suggereert namelijk dat er een bepaalde kwaliteit aan hangt, maar daar is absoluut geen sprake van als we reviewers mogen geloven. Zijn laatste film, Zeroville uit 2019, is wat dat betreft exemplarisch: 23% op Rottentomatoes...

 

 

MeToo-beschuldigingen

Misschien wel de belangrijkste reden dat James uit the public eye verdween: MeToo-beschuldigingen. In 2018 kwamen er steeds meer vrouwen met hun verhaal naar buiten. James zou zich tijdens acteerlessen in zijn inmiddels opgeheven acteerschool ongepast hebben gedragen. Zo zei een van die vrouwen, actrice Sarah Tither-Kaplan, dat er een sfeer hing van "machtsmisbruik en vrouwenexploitatie".


Nog meer verhalen

Het jaar daarop kwam er nog een vermeend slachtoffer bij en inmiddels is James zelfs aangeklaagd, onder meer door Tither-Kaplan. Eerder dit jaar liet hij zijn advocaten een verzoek indienen om de zaak te seponeren. James ontkent alle beschuldigingen en vindt dat de vrouwen "de #metoo-beweging exploiteren". "Franco gelooft fervent in de gerechtigheid van de #metoo- en Times Up-beweging", zo valt te lezen in de rechtbankdocumenten. "Hierbij zijn veel verwerpelijke individuen neergehaald, maar in dit geval is ook een onschuldige man in het net verstrikt geraakt." Meer info over de beschuldigingen aan James' adres vind je hier.