Herman Berghuis in Idols

We hoeven alleen maar ‘I’m a dancer’ te zeggen en je weet metéén over wie we het hebben: Idols-danslegende Herman met zijn kenmerkende hanenkam. Hoe verging het Herman ná die beruchte audities?

Ook benieuwd hoe het met andere ‘vergeten’ BN’ers gaat? Check hier onze stukken over Terror Jaap, Sascha VisserValerio Zeno én Zarayda Groenhart.

Article continues after the ad

Eerste keer Idols

We gaan weer even helemaal terug in de tijd. December 2003 om precies te zijn. Een tijd waarin ‘afzeik-tv’ nog bestond en we nog zogenoemde ‘voor schut zet-programma’s’ kenden. Eén iemand waar we dan meteen aan moeten denken is natúúrlijk Herman Berghuis. Onze eerste kennismaking in het tweede Idols-seizoen zullen we nooit, maar dan ook nóóit vergeten. Madonna, kom er maar in!


Tweede keer Idols

Herman groeide de maanden erna langzaam maar zeker uit tot iets dat we tegenwoordig een ‘internetgekkie’ noemen. Een mediasensatie, zo je wil. Hij liet zich overhalen om in seizoen 3 van Idols nog een keertje mee te doen. En toen maakten we kennis met zijn eerste en nog altijd bekendste eigen nummer: ‘I’m a Dancer!’ Ondanks uitmuntende danspasjes kwam Herman net als bij zijn eerste keer Idols niet verder dan de audities.


Hanekam-Herman waagde zich later nog aan een tweede single! I Wanna Be Loved By You.

 

Jensen

Met de Idols-fame nog vers in het geheugen, mocht Herman vanaf eind 2005 ook steeds vaker opdraven in de show van vervlogen tv-ster Robert Jensen. Je weet wel, JENSEN! Op RTL 5. Dit gaf onze dansheld weer een flink stel nieuwe spotlight-momentjes. Op een gegeven moment werd Herman kind aan huis en kreeg ‘ie zelfs eigen segmenten in het programma, zoals datingshow Herman zoekt Vrouw en een wekelijkse, jawel, minisoap: Hup Herman Hup.

 

Antihelden

Ergens in 2004 kwam iemand op het lumineuze idee om andere, euhm, toonaangevende idols-afvallers samen te laten toeren. Enter 'De Antihelden'. Deze boyband bestond in eerste instantie uit Herman (duh), maar ook Idols-collega’s KlompenVincent en Robertjan Habich. In 2010 – we nemen even een tijdssprong – kreeg de groep een tweede leven. Robertjan ging eruit en Total Roef (X Factor) en André Pronk (wie kent ‘m niet) voegden zich bij de groep. De heren brachten een single uit (‘Antihelden, dat zijn wij’) en op een gegeven moment sloot zelfs Gouden Kooi-winnaar Terror Jaap (dit is hoe het nu met ‘m gaat) zich bij De Antihelden aan! Het zal je niet verrassen, maar de groep bestaat inmiddels niet meer.


Reallifesoap

Het hoogtepunt van Hermans fame? Dat moet toch wel zijn eigen reallifesoap zijn. Huh, ‘hoe heb ik die gemist?’, horen we je denken. Nou, dat komt waarschijnlijk omdat de reality-serie op de inmiddels verdwenen Rotterdamse zender RNN7 kwam. Gelukkig hebben we de beelden nog!


Donkere periode

In 2012 popte Herman nog een keertje op! In Filemon Wesselinks toenmalige interviewprogramma De Week van Filemon. Onze danskoning vertelde toen over het toppunt van zijn populariteit. Hij vond alle aandacht van fans hartstikke fijn, geeft Herman toe. Toch bracht die roem ook een keerzijde met zich mee. Hoezo? Nou, hij kreeg te maken met afgunst van mensen in de showbizz, grote ego’s en bekogeld worden met eieren…

In het interview zagen we dat Herman toendertijd werkte als postbezorger. Het schnabbelcircuit heeft hij, zo lijkt het, definitief achter zich gelaten. Als Filemon vraagt of Herman – als dat zou kunnen – met een knip in de vingers opeens niet meer bekend zou zijn, komt er een… goudeerlijk antwoord. “Ja, dat zou ik doen.” Oftewel: die bekendheid liet een vrij negatieve impact achter op de danser…

En nu?

Sinds het interview met Filemon is Herman niet van gedachten veranderd: nee, je kunt hem niet meer boeken voor je feestje. Op boeking-website EasyBookings staat hij op ‘niet meer actief’. Uiteraard zouden wij dolgraag Herman zélf willen spreken, maar aangezien hij géén sociale media-profielen bezit, konden we helaas ook geen contact met ‘m opnemen. Dan moeten we het maar doen met het meest ‘recente’ interview, afkomstig uit 2013.