Xzibit

Laatst liet MTV de droom van iedere millennial uitkomen: Cribs komt terug! Nu alleen nog maar Pimp My Ride en we zijn helemáál blij. Daarover gesproken: wat is er eigenlijk met presentator Xzibit gebeurd?

Pimp My Ride

Xzibit, die eigenlijk Alvin Nathaniel Joiner heet, was al lang en breed een redelijk succesvol rapper toen MTV 'm in 2004 vroeg om Pimp My Ride te presenteren. Een move die zijn carrière in één klap naar mainstream-bekendheid katapulteerde. De rapper lachte de spreekwoordelijke ballen uit zijn broek bij de uiteindelijke bekendmakingen en kon zijn sarcasme nauwelijks in bedwang houden. En dat snappen we wel: als we nu enkele auto-make-overs van West Coast Customs terugkijken, vragen we ons af of de kandidaten überhaupt wel blij waren met een uitlaat die speelkaarten uitspuugt, een piano in de achterbak of een fucking fruitmachine als deur. WTF, Mad Mike, wáárom?!

Mensen vallen Alvin tot op de dag van vandaag lastig met de show. Hij krijgt nog altijd allerlei verwijten. Dat hij sommige auto's helemaal heeft verknald. Maar, en dit is best grappig om te zien, Xzibit zelf legt hieronder even haarfijn uit dat hij helemaal niets met de make-overs te maken had. Hij vond ze af en toe ook knettergestoord en batshit crazy.

 

Hij is een meme geworden

Pimp My Ride liep van 2004 tot en met 2007. Later zou uitlekken dat eigenlijk alles aan de show nep was. Maar wat er ook gebeurde in de nasleep van de reeks: Xzibit werd een meme. En niet zomaar eentje, maar een van de bekendste meme's aller tijden. Waar zijn 'Yo Dawg' meme - je kent 'm wel - vandaan kwam? Nou, als en Pimp My Ride-kandidaat bijvoorbeeld van koken hield, pleurde de specialisten een oven in de auto. Of een aspirant-artieste, die kreeg gewoon een eigen recording-studio in haar dashboard. Oftewel: overdaad keer tien. En hoewel de rapper zelf helemaal niets met die gekkigheid te maken had, zoals 'ie hierboven uitlegt, was hij natuurlijk wel het gezicht van de show (en dus ook de meme).


Acteur Xzibit

In de jaren na Pimp My Ride ging Alvin zich ook weer wat meer focussen op zijn andere grote passie: acteren. Nu heeft 'ie zeker niet de meest denderende acteercarrière hoor, maar toch zat hij van 2016 tot en met 2018 in de populaire dramaserie Empire, als Shyne Johnson. Oké, voor de rest zijn het gastrolletjes in politieseries en hier en daar een foute blockbuster (xXx: The Next Level), maar hij kan er ongetwijfeld zijn brood mee verdienen.

En hoe gaat het nu?

Xzibit is nu een man van 46 met een vrouw, Krista, en twee kids, waarvan er eentje uit een eerder huwelijk kwam. Het acteerwerk is een klein beetje opgedroogd anno 2020, maar... daar hebben we waarschijnlijk wel een verklaring voor gevonden. Hij is nog altijd een succesvol rapper! Als onderdeel van de rap-supergroep Serial Killers staat 'ie as we speak in de Amerikaanse hiphop-hitlijsten:

 


X to the Z is natuurlijk al wat ouder en wijzer. Het sarcasme van Pimp My Ride is ingeruild voor een heerlijk zoetsappige levensles:

 

Article continues after the ad