Wil Wheaton

Wil Wheaton (48) speelde jarenlang het polariserende Star Trek: The Next Generation-personage Wesley Crusher, geliefd door de een, nogal gehaat door heel veel andere diehards. Hoe is het nu eigenlijk met Wil? Wat heeft hij allemaal gedaan ná deze iconische rol?

Benieuwd naar andere sterren die uit de spotlights verdwenen? Lees hier hoe het nu gaat met Matt LeBlanc, Macaulay Culkin, Johnny KnoxvilleMara Wilson van Matilda, Sarah Chalke uit ScrubsDonna D'Errico van Baywatch, Seinfeld-ster Jason Alexander en Pimp My Ride-held Xzibit.

Article continues after the ad

Nou, om maar meteen met de deur in huis te vallen: zijn TNG-rol mag dan wel zijn Hollywood-hoogtepunt zijn geweest; Wil is hierna ab-so-luut niet stil gaan zitten. Hij heeft zóveel verschillende dingen gedaan. Het is haast niet bij te houden. Toch gaan wij nu een poging doen om zijn indrukwekkende cv met je door te nemen. Buckle up.


Na TNG

Enige tijd na TNG zette Will het acteren even op een laag pitje. Hij deed nog wel wat Hollywood-dingen, maar verhuisde op een gegeven moment van LA naar Kansas. Hij ging voor een carrière-ommezwaai en ging bij een techbedrijf werken, NewTek. Daar hielp 'ie mee aan de 'Video Toaster', een apparaat om video's mee te editen. Wil hielp mee met testen en veranderde ook een beetje in het bekende gezicht van het bedrijf. 

Toch weer acteren

Na dit bijzondere avontuur keerde hij toch weer terug naar Hollywood. Terug naar LA, acteerlessen volgen; hij zat er weer helemaal in. Eind jaren '90 en in het begin van de zeroes knalde hij er heel veel rollen uit. Oké, het was qua populariteit en aanzien allemaal minder dan bijvoorbeeld Stand By Me en TNG, maar goed: werk is werk. De kleine rollen in tv-series en tv-films zijn niet op een hand te tellen. In 2002 pakte Wil de Wesley Crusher rol weer een keer op: hij verscheen in Star Trek: Nemesis (net als baby Tom Hardy). 


Voice-acting

Qua live-action-rollen zal Wil uiteraard vooral 'achtervolgd' worden door TNG en Stand By Me, maar... dat is ergens ook wel logisch. Hij is zich namelijk wat meer gaan toeleggen op stemmen inspreken. We hebben even zijn IMDB-pagina erop nageslagen en raakte bijna de tel kwijt. Wil sprak in de loop der jaren stemmen in voor wel meer dan 50 verschillende projecten. Jezus! Zijn bekendste voice-rollen? Aqualad in Teen Titans en Teen Titans Go! en Mike Morningstar/Darkstar in de Ben 10-reeks.

Nog véél meer

Wil verleende zijn stem niet alleen aan films en series, maar ook aan games en boeken. De lijst met boeken die hij insprak voor een audio-versie is vrij indrukwekkend. Dit jaar alleen al deed 'ie er drie en in de jaren ervoor tientallen. Maar Wil blijkt een van de meest actieve gasten in Hollywood. Hij doet nog veel meer. Zo schrijft hij al sinds jaar en dag een openhartig blog vol, pent hij ook zijn eigen verhalen, deed hij ooit aan stand-upcomedy én ontpopte hij zich tot presentator. Zijn nieuwste job? Ready Room, een napraatprogramma over Star Trek: Picard en Star Trek: Discovery.


The Big Bang Theory

Tot slot: al het bovenstaande zegt je misschien niet zo veel. Dat zijn dingen die alleen de echte Wheaton-fanboys al wisten. Grote kans dat je 'm wél eens voorbij hebt zien komen in zijn bekendste rol na TNG. Hij speelde zichzelf in bijna alle seizoenen van The Big Bang Theory. Een overdreven versie van zichzelf, dat wel. Een hilarische Wil die constant mot had met Sheldon (Jim Parsons), maar later toch naar 'm toegroeide.