Fotograaf
BrunoPress
Twan Huys

Hij houdt van wandelen, presenteren, interviewen én het avontuur aangaan: Twan Huys. Het vervangen van Humberto met een talkshow in de late uurtjes van de avond was misschien niet zijn beste keuze, maar na een welverdiende trip naar de Verenigde Staten is hij helemaal terug van weggeweest. Met een boek over wandelen én een nieuw seizoen College Tour.

Twan Huys is na het hele gedoe rondom de dramatische kijkcijfers van zijn versie van RTL Late Night even wat stiller geweest, maar hij is zeker niet van de aardbodem verdwenen. De journalist, schrijver en presentator heeft na een korte pauze in de Verenigde Staten besloten om eerst een boek te schrijven en vervolgens verder te gaan met zijn programma College Tour

De voormalig Verenigde Staten-correspondent besloot een boek te schrijven over wandelen genaamd Wandellust, waarin hij schrijft over de mooiste wandelgebieden in Nederland. Die heeft hij gelopen met vrienden en familie, onder wie Herman Finkers, Jane Goodall en Geert Mak. Maar Twan heeft meer in zijn mars dan wandelen alleen, hij gaat door met presenteren en wel bij Buitenhof. Twan is een echte journalist en dat bloed kruipt natuurlijk waar het niet gaan kan.

College Tour

Als we heel recent kijken naar wat Twan zoal heeft gedaan, dan zien we onder andere dat hij deze zomer heerlijk met zijn vrouw Cheryl, dochter Dylan Rose en zoon Jack naar de Dolemieten zijn geweest. Daarnaast is hij qua werk volop bezig met College Tour, zijn NPO 3-programma waarmee hij de moderator is van vragen die door studenten worden gesteld. Hij kreeg in dat programma de afgelopen jaren onder andere Neelie Kroes, Desmond Tutu, Bill Gates en Willem Holleeder in zijn stoel. We tippen hier onze vijf favoriete College Tour-gasten.

Article continues after the ad

Twan Huys

In het nieuwe seizoen College Tour spreekt hij weer een veelheid aan bekende mensen, al is dat -ongetwijfeld mede door het coronavirus- wel vooral binnen onze landsgrenzen. Zijn meest recente interview was met de bondscoach van het Nederlands elftal: Sarina Wiegman. Ook kunstenaar Jeff Koons en burgemeester Femke Halsema waren dit jaar te zien in afleveringen van College Tour.

Waarde van de Aarde

Twan doet dus weer echt wat hij niet alleen geweldig kan, maar wat hij ook nog eens heel erg leuk vindt om te doen. Zo maakt hij naast College Tour voor KRO NCRV het programma Waarde van de Aarde. Dat is een journalistieke tv-reeks over de strijd die mensen voeren om beperkte bodemschatten. Wie heeft er ‘recht’ op bepaalde grondstoffen en hoe loopt die strijd? Twan zoekt het uit in zijn programma, waarmee hij hoopt op meer bewustwording. 

 

Goed om te zien dat dit journalistieke icoon zijn draai weer heeft gevonden, terug bij de publieke omroep, terug bij wie hij werkelijk is.

College Tour is vanavond om 20:25 te zien op NPO 2.
 

 

Luister ook onze podcast met kijktips en het laatste nieuws. Ook te luisteren op Spotify en Apple Podcasts.