Michael Newman in Baywatch

Michael Newman viel in Baywatch altijd een beetje uit de toon… De strandwacht had natuurlijk een killer-body, maar een nogal ouwelijk hoofd, dat je niet verwachtte bij een acteur. Dat komt omdat 'Newmie' eigenlijk geen acteur was!

Newman zat in het zwemteam van zijn school, en surfte al vanaf jonge leeftijd. Strandwacht was zijn échte werk, maar omdat hij niet genoeg uren kreeg volgde hij ook een brandweercursus. Terwijl hij bij Baywatch werkte was hij dus óók brandweerman (en de enige echte strandwacht)!

Michael Newman begon bij Baywatch als consultant (omdat hij bevriend was met de bedenker van de serie), om de makers te adviseren over écht reddingswerk. Omdat hij nu eenmaal wist hoe het werkte bij de strandwacht was het handig om Newman op de set te hebben, dus is hij ook vaak te zien in Baywatch. Hij werd uiteindelijk een hoofdrolspeler, maar het personage had dezelfde naam als de acteur. Op promotiemateriaal was hij ook bijna nooit te zien, en kregen de knappere dames en heren voorrang. En dat terwijl Newmie eigenlijk de held van de serie is.

Article continues after the ad

Newmie deed mee in de originele serie, maar óók in alle spin-offs. Een echte ster werd hij nooit, maar hij bleef de serie altijd trouw. Ook al was die liefde niet helemaal wederzijds…

Baywatch? Weinig paywatch!

In 2014 gaf Michael Newman een interview over zijn Baywatch-carrière aan The Daily Mail, vanwege de bioscoopfilm met The Rock. Volgens Newman ving hij maar een paar honderd dollar per draaidag, terwijl Pamela Anderson zo’n 70.000 dollar per aflevering kreeg. “Ik ben niet zo goed behandeld bij Baywatch. Ik heb het zeven jaar gedaan, maar ik kreeg altijd het wettelijk minimumloon en geen cent meer… De gierigheid bij Baywatch was niet zo leuk.”

Newman bewaarde wel leuke herinneringen aan zijn carrière, maar rijk werd hij er niet mee. “Ik heb het huis naast mijn eigen huis gekocht, gerenoveerd en doorverkocht. Daarmee heb ik meer verdiend dan aan al mijn jaren bij Baywatch. Als ik mijn tijd niet verspild had aan die serie, had ik serieus geld kunnen verdienen.”

Dankzij Baywatch werd hij wél een veelgevraagd zweminstructeur bij Hollywood-films, en werkte hij ondermeer met Ashton Kutcher, Kevin Costner en Tom Hanks.

In 2006 kreeg Newman last van trillingen aan zijn hand, en kreeg hij te horen dat hij leed aan de ziekte van Parkinson. Op dat moment was hij al geen acteur meer, maar in 2011 dook hij ineens op in een Tell-Sell-achtige reclame voor een funky oven.

Dat was het laatste tv-wapenfeit van Michael Newman, die nu teruggetrokken leeft in Palisades, in de buurt van Los Angeles.

Newman leeft dus betrekkelijk normaal! In tegenstelling tot oud-collega’s als Nicole Eggert, Jeremy Jackson en Donna d'Errico.