James Michael Tyler als Gunther in Friends

Als barman Gunther groeide James Michael Tyler al snel uit tot een van de favoriete bijpersonages in Friends. Maar hoe gaat het inmiddels met deze acteur?

Central Perk

Als de titelhelden uit Friends even willen ontspannen, gingen ze een bakkie doen bij Central Perk. De manager van dit koffietentje was Gunther, een voormalig soapacteur die achter de bar belandde nadat zijn personage omkwam in een lawine. Naarmate de rol van de barista groter werd, kreeg hij steeds meer fans. Zeker onder de Nederlandse kijkers… en dat had alles te maken met de afkomst van Gunther. De scène waarin hij Ross op zijn nummer zet in zijn moerstaal is nog altijd een klassieker!
 


Barista

In 2004 kwam er na tien jaar echter een einde aan Friends. En dat had natuurlijk ook grote gevolgen voor James Michael Tyler, die in niet minder dan 150 afleveringen te zien was als de door Rachel geobsedeerde barman. De acteur wist nog wel even mee te liften op het succes van de sitcomklassieker, maar niet voor lang. Zijn grootste klus na Friends was een hoofdrol in Modern Music in 2013. Deze comedyserie verdween echter al na enkele afleveringen in de obscuriteit.
 

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

#unrecognizable #guntherfromfriends #friends25

Een bericht gedeeld door James Michael Tyler (@slate_michael) op


Friends-computerspel

Leuk weetje: James Michael Tyler had na zijn televisiecarrière misschien weer aan de slag kunnen gaan als barman. Voordat hij werd gecast in Friends, werkte hij namelijk als barista in een koffietentje. Dat is trouwens geen toeval. Tyler kreeg de rol omdat hij de enige figurant was die geloofwaardig een professionele koffiemachine kon bedienen. Tyler kroop na de hitserie nog enkele malen in de rol van Gunther, onder meer in een Friends-computerspel en voor een Friends-fandag in Londen. Misschien duikt hij ook nog op tijdens de aanstaande reünie van Friends!
 

Article continues after the ad


Filmprijzen

Tylers meeste recente filmrol is die in de short The Gesture and the Word uit 2020. Hierin speelt hij een postbode die brieven stuurt naar een vrouw wiens geliefde op wereldreis is. De film sleepte enkele prijzen in de wacht op Britse festivals, maar het is de vraag of dit zijn acteercarrière een flinke boost zal geven!
 


Zevende Friend

Misschien is dat ook helemaal niet erg… James Michael Tyler kwam binnen als figurant omdat hij toevallig de koffiemachine kon bedienen en werkte zich op tot ‘de zevende Friend’ in een van de beste comedyseries aller tijden. Van zo’n carrière kunnen de meeste figuranten alleen maar dromen!

Benieuwd naar wat er met de rest van de cast van Friends is gebeurd? Lees dan hier hoe het nu gaat met David Schwimmer en Matt LeBlanc!