Ross-acteur David Schwimmer van Friends

David Schwimmer werd wereldberoemd als Ross Geller in de hitserie Friends. Maar de razend populaire comedyserie heeft hem niet alleen maar goeds gebracht...

Hoewel David Schwimmer begin jaren 90 al te zien was in televisiehits als The Wonder Years en L.A. Law, kon hij toen nog prima over straat. Daar kwam in 1994 verandering toen Friends in première ging. In deze comedyserie over zes bevriende twintigers in New York speelde Schwimmer de rol van de sociaal onhandige Ross Geller. Friends was direct een komisch kijkcijferkanon en de televisieacteur was in één klap een wereldster. Zelfs als je de sitcom nog nooit gezien had, kon je niet om Ross heen!


Frustrerend

In 2004 kwam er na tien seizoenen een einde aan Friends. En hoewel de serie een wereldhit was, had David Schwimmer de rollen in deze periode niet bepaald voor het uitkiezen. Eerder dit jaar vertelde de 53-jarige acteur in een interview met The Guardian hoe frustrerend het was om alleen nog maar met de sitcomklassieker geassocieerd te worden: “Zeker vlak nadat de serie was afgelopen voelde ik me alsof niemand me nog serieus nam in het vak. Al sinds ik jong was wilde ik complexe personages spelen. Psychopaten, bijvoorbeeld. Maar dat is er natuurlijk nooit meer van gekomen.”

In de lift

Net als in het begin van zijn carrière was David Schwimmer deze eeuw vooral te zien in bijrolletjes. Daarbij speelde hij trouwens opvallend vaak zichzelf. In comedyseries als Episodes (waarin hij werd herenigd met zijn Friends-maatje Matt LeBlanc), Entourage en redactiefavoriet Curb Your Enthusiasm nam Schwimmer zichzelf op de hak. Maar de laatste jaren lijkt zijn carrière weer in de lift te zitten. En belangrijker: daarbij krijgt hij rollen aangeboden die bewijzen dat hij meer in huis heeft dan de neurotische Ross Geller. Zo zagen we Schwimmer onder meer in American Crime Story, Feed the Beast en Will & Grace. Begin dit jaar scoorde hij ook nog de hoofdrol in de Britse comedyserie Intelligence!

Article continues after the ad


Friends-reünie

Ondanks dat Schwimmer met gemengde gevoelens terugkijkt op zijn doorbraakrol in Friends, is hij zijn televisieroots niet vergeten. Hij is dan ook gewoon te zien in de langverwachte Friends-reünie van HBO Max. Helaas zijn de opnames van deze televisiespecial al een paar keer uitgesteld vanwege de corona-uitbraak. Het is nog niet bekend wanneer de reünie zal worden opgenomen, maar naar verluidt is de special volgend jaar te zien bij de Amerikaanse streamingdienst!

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Some of you may have heard about a reunion special I’m going to be doing with my FRIENDS for HBO Max… Wanna come? How about you bring five of YOUR friends to join the six of us on Stage 24? Be our personal guests in the audience for the taping, where we’ll be together again for the first time in ages as we reminisce about the show and celebrate all the fun we had. You’ll grab a cup of coffee with us in Central Perk — and get the “Friends” VIP experience on the Warner Bros. Studio Tour. Go to AllInChallenge.com to enter and give whatever you can - $10, $25 - every dollar counts. 100% of the proceeds will go to @nokidhungry, @mealsonwheelsamerica and #AmericasFoodFund which benefits @FeedingAmerica and @WCKitchen We’re ALL IN. Are you? *Standard audience terms, conditions and restrictions apply.

Een bericht gedeeld door David Schwimmer (@_schwim_) op