Cyclops, Storm en Mystique in X-Men Dark Phoenix

We noemen titels als Deadpool, The Last Stand, Wolverine, Apocalypse en The New Mutans en je weet direct waar we het over hebben: X-Men. De afgelopen jaren is deze filmreeks uitgegroeid tot één van de meest succesvolle ooit! Maar hé, zelfs bij zo'n massaproductie gaat weleens wat mis...

Vooral Dark Phoenix en Apocalypse overtuigden niet iedereen. Maar voordat we het daar over gaan hebben, blikken we eerst terug. Waar begon dit succes eigenlijk?

De start van het succes

Het X-Men Cinematic Universe is anno 2021 duizelingwekkend groot, maar zoals het gaat heeft elke succesvolle filmreeks een begin. Voor de start van X-Men bladeren we terug naar 1994, het jaar waarin 20th Century Fox besloot om de filmrechten te kopen van de X-Men-strips en -personages. Dat heeft ze duidelijk geen windeieren gelegd. De eerste twee films van regisseur Bryan Singer - X-Men en X2 - bleken ware kaskrakers en werden geprezen om hun duistere en realistische ondertoon.

Op volgorde: X-treem slecht tot X-cellent

Daarna was er geen houden meer aan. Brett Ratner volgde in 2006 met X-Men: The Last Stand om het daarna samen met zijn collega's uit te breiden met The X Men Origins: Wolverine, X-Men: First Class, The Wolverine, X-Men: Days of Future Past, Deadpool, X-Men: Apocalypse, Logan, Deadpool 2, X-Men: Dark Phoenix en last but not least de vorig jaar uitgebrachte The New Mutants. Samen haalden de films wereldwijd zo'n 6 miljard dollar op, dus we kunnen duidelijk spreken over een megasucces!

Article continues after the ad

New Mutants

Benieuwd wat wij van dit overzicht de allerbeste vonden? We rankten ze voor je.

Kleine details

We zeiden het al: toch gaat er ook hier en daar het één en ander mis. We kunnen het uren hebben over de details waar ze beter op hadden moeten letten (zoals ze bijvoorbeeld in dit overzicht doen), maar zulke azijnzeikers zijn we nu ook weer niet. Wij kijken naar het gehele plaatje, want: waarom werd de ene film wel succesvol en ging de ander zonder gêne ten onder? Nou, de makers geven daar vooral zichzelf de schuld van. 

Aandacht verleggen

Zo heeft de regisseur van X-Men: Apocalypse er nooit een geheim van gemaakt dat er dingen in de soep liepen. "Het is duidelijk een film die geen connectie kon maken met het publiek dat de film niet ging zien, maar ook niet met het publiek dat de film wél ging zien, en dat laatste is mijn schuld", gaf Simon Kinberg toe. De vraag is: wat deed hij dan verkeerd? De fout lag deels aan de karakterontwikkeling. "Ik denk dat we onze aandacht hebben afgewend van wat altijd de basis van de franchise is geweest, en dat zijn de personages. Het ging over wereldwijde vernietiging en visuele effecten boven emotie en karakter." 

 

Marketing en timing

Ook Dark Phoenix bleek op basis van de reactie een ware flop, maar dat had dan weer minder van doen met de opnames en meer met timing en management. "Ik ging elke week naar marketing-meetings en telkens weer waren allemaal mensen met wie ik jaren had gewerkt er ineens niet meer", vertelde Kinsberg toen, doelend op de overname van filmstudio Fox door Disney. Uiteindelijk hadden ze slechts twee maanden om de campagne uit te rollen... en dat terwijl ze daar normaal tien maanden over doen.

Van alles en nog wat

We kunnen dus eigenlijk geen eenduidig antwoord geven op de vraag: bij de ene film ligt het aan de verhaallijn, dan weer aan acteurs die niet meewerken of is er weer een externe factor. Laten we het dus zo zeggen: met de juiste timing, het perfecte verhaal en de geweldige acteurs weten de makers ons iedere keer toch weer te overtuigen dat kaartje voor de bios te kopen óf ons Disney+-abonnement te verlengen! Al is de vraag hoelang dit succes nog standhoudt...

Heb je ook een X-Men shaped gat in je hart? Bekijk hier de reünie die door Ryan Reynolds compleet in de soep liep

Luister ook onze podcast met kijktips en het laatste nieuws. Ook te luisteren op Spotify en Apple Podcasts.