Johan Derksen bij Jinek

Hij is een van de meest uitgesproken BN’ers en hij had aan Veronica Inside een geweldig platform om dat te doen. Nu komt er al dan niet een nieuwe show, maar wat deed Johan Derksen eigenlijk voordat Veronica Inside begon?

Johan Derksen is alleen gekomen waar hij nu is door hemzelf, heeft de sigaarliefhebber eens gezegd. Na een moeilijke jeugd in Heteren ging hij op zijn zeventiende het huis uit. Hij zat op het voetbalinternaat van de Go Ahead Eagles en zijn leven als profvoetballer bracht hem naar Cambuur, FC Haarlem, SV Meppen en Veendam.

Johan hing die carrière na twaalf jaar aan de wilgen. Hij werd journalist en startte bij de Noord-Ooster, Winschouter Courant, Haarlems Dagblad en het Dagblad van het Noorden. Daarna volgde een 39-jaar (!) durende carrière bij Voetbal International, waar hij onder andere schreef onder de speudoniemen Gerrit Westers en Freek Zoontjes. Vanuit die rol kwam hij in 1999 terecht in het programma Sport aan Tafel als expert.

Hoofdredacteur van Voetbal International

Het bleef echter niet bij schrijven en praten: Johan schopte het zelfs tot hoofdredacteur. Zeven jaar lang runde hij de redactie van het magazine Voetbal International, waaruit een gelijknamig tv-programma ontstond. Uiteindelijk werd zijn vaste talkshow Veronica Inside, maar daar stopt hij binnenkort mee.

Article continues after the ad

Klinkt op zich als een heel rechtlijnige carrière: profsporter, sportjournalist en sportcommentator. Toch zit er meer achter die snor. Johan heeft namelijk nog een grote liefde: muziek. Hij was in de 90’s zelfs de manager van de band Cuby + Blizzards. Die liefde voor muziek kan de Snor kwijt in Muziek voor Volwassenen, waarin hij al jaren plaatjes draait voor RTV Drenthe.

Nederland is helemaal Oranje

Geen pop, maar country, americana en blues. Dat vindt de 72-jarige commentator echte muziek (in tegenstelling tot het songfestivalnummer). Dus niet de twee hits die hij ooit had: Nederland is helemaal Oranje en Helden, die hij met Wilfred Genee maakte. Met zijn liefde voor muziek weet hij zelfs al jaren een theatertour te vullen.

Johan doet dingen vaak voor vele jaren achtereen. Als hij iets doet, doet hij het goed. Door een val van de trap in 2019 liep Johan een hersenschudding op: het was de eerste keer in 18 jaar dat hij een aflevering van Veronica Inside miste. Een aanpoter van de lange adem.

Gijp en Kieft

Dat zie je ook terug in zijn privéleven. Hij mag dan drie keer bij het altaar hebben gestaan, met zijn huidige vrouw is hij al meer dan 20 jaar samen. Uit een eerder huwelijk heeft hij bovendien een dochter: Marieke Derksen. Samen runnen ze een eigen uitgeverij: Voetbal Inside Boeken, bekend van Gijp, Kieft en Geen Genade.

De N.E.C.-supporter is al 24 jaar op televisie te zien en hij vindt het nu welletjes. Dat zei hij toen zijn biografie verscheen, maar Inmiddels blijkt bloed toch te kruipen waar het niet gaan kan. Er komt waarschijnlijk weer een nieuwe talkshow aan. Die gaat niet over voetbal, want daarover is Johan na een mensenleven inmiddels wel uitgeluld.

Luister ook onze podcast met kijktips en het laatste nieuws. Ook te luisteren op Spotify en Apple Podcasts.