Chantal Janzen, Televizier Ring

Een tijdje terug doken we nog in het pre-tv-leven van Humberto Tan en vandaag is het de beurt aan zijn RTL-collega Chantal Janzen: wat deed zij voordat ze op tv kwam?

Eh, heeft Chantal nog een introductie nodig? We kennen haar vooral als presentatrice, actrice, tijdschrifteigenaar, zangeres en musicalster. Met dat laatste begon ze dan ook haar showbizzcarrière.

Studie

Chantal kwam na de havo terecht op de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten. Ze kreeg les in klassieke dans, moderne dans, jazzdans, acteren, spel en zang, tapdansen en musicalrepertoire. Ballet kon ze al wel, zei ze ooit in College Tour. Na het zien van Het Zwanenmeer wou ze nog maar één ding: op het toneel staan.

Stage in de musicalwereld

Tijdens haar studie doet ze ervaring op door in musicals te spelen en deel uit te maken van het gezelschap Jazzcool. Op 13-jarige leeftijd schreef ze ook een brief aan Joop van den Ende, dat ze mee wou spelen in een musical. “Ik schreef dat ik over een jaar of twintig wel terugkwam om auditie te doen.” Mini-Chantal sprong vast een gat in de lucht bij de gedachten dat die droom al veel eerder uitkwam. In haar vierde jaar mocht ze stagelopen bij musical 42nd Street, als eerste understudy voor de rol van Peggy Sawyer (toen gespeeld door Angela Schijf).

Article continues after the ad

Eerste hoofdrol

Ze pakte tijdens haar stage ook meteen de hoofdrol in de musical Saturday Night Fever, als Stephanie Mangano. De toen 22-jarige Chantal zei in een video, nog lekker onschuldig: “ik ben nog heel erg jong, dus ik vind nog alles fantastisch hier.” Door de rol in deze musical won ze de Musical Award voor het beste aanstormend talent. Ook ontving ze de aanmoedigingsprijs voor nieuw musicaltalent, ook wel de Soetelieve Beurs.

Switch naar tv

Na rollen in Wicked, Tarzan, Beauty and the Beast en Hij Gelooft in Mij (2015) stopt ze met theater. “Mis je het?”, vraagt Twan Huys in Collega Tour aan de musicalster. “Ja, op de ene manier wel. Maar ik vind het heel fijn om s ’avonds vaker thuis te zijn.” Ook was ze bang werk te verliezen. Dus ze maakte de switch naar televisie.

Inmiddels heeft de presentatrice, die niet wakker ligt van slechte kijkcijfers, meerdere programma’s op haar naam staan. Daarnaast sleepte ze 6 (!) keer de prijs voor Televizier-Ster Presentatrice binnen. In 2021 werkt ze aan een hoop nieuwe projecten, waaronder de kennisquiz Beat the Champions en natuurlijk het Eurovisie Songfestival!