Kinderen voor Kinderen

'Gemopperrr, gemekkerrr, gezanik en gezeurrr': de heerlijke openingszin van Kinderen voor Kinderen-klassieker Ochtendhumeur klinkt onvervalst bekakt. Hoe komt het toch dat alle kids in (vooral de vroegere) nummers met een Gooise R zongen? Wij zochten het veur je uit.

Article continues after the ad


Hoe het heurt

Als we er nu aan terugdenken, hoorden we eigenlijk zelden of nooit een keer zo'n warme, lieve zachte G voorbijkomen in één van de iconische Kinderen voor Kinderen-nummers. Dat zo'n meisje dan opeens zingt: 'ik heb zo wa-wa-wa-waanzinnig gedroomd... over kei-kei-kei-keilekker worstenbrood!' In plaats daarvan vloog de ene na de andere 'eu'-klank je om de oren en waren de Gooise r'en niet aan te slepen. Hoe komt dit, in hemelsnaam? Nou... dat heeft een vrij simpele reden.

Hilversum

"In het eerste jaar vond ik dat de kinderen uit het hele land moesten komen en dat hebben we toen ook zo geregeld", verklaarde regisseuse Flory Anstadt héél lang geleden (uit 'Kinderen voor Kinderen, het verhaal van een succes', 1988). "Maar het geeft zulke grote praktische problemen, want die kinderen moeten op woensdag en vrijdag (vroeger woensdag en zaterdag) direct uit school naar de VARA-studio om te repeteren." En, je raadt het misschien al: die studio zat in Hilversum, dus kwamen de kids ook vooral uit die omgeving. Huizen, Laren, Bussum, Blaricum; daar viert het ultra-nette, kakkineuze toontje hoogtij.

Kinderarbeid

Het is trouwens niet zo dat die kids uit louter praktische overwegingen vooral uit Hilversum en omgeving werden gehaald. Het mocht ook gewoon niet. Wegens regulering door de kinderarbeidsinspectie mochten de kids maar binnen een bepaalde (en beperkte) straal worden gecast. Kinderen voor Kinderen is natuurlijk ook gewoon keihard aanpoten voor de jonge zangers en zangeressen en het is maar goed ook dat daar grenzen aan worden gesteld.


Sneer

De kak-kritiek werd nog jáááren over de kids en de liedjesschrijvers uitgestort en op een gegeven moment waren ze daar - begrijpelijk - helemaal klaar mee. Er kwam zelfs een heus liedje als tegenreactie met daarin ook een rechtse hoek in de richting van Brabant. Kijk maar eens naar deze veelzeggende tekst uit 

Waarom lach je om mijn R
Gaat dat niet een beetje ver
Hoe ik praat is toch normaal
‘t Is gewoon dezelfde taal
‘k Heb een razend goed idee
Ik gun jou je zachte G
Als je mij ook niet meer pest
Met m’n R-en en de rest

 


Hoe gaat het nu?

Kinderen voor Kinderen bestaat tegenwoordig nog steeds! Het koor is geen factor meer op tv, net als vroeger, maar heeft op YouTube wel een grote schare fans waar menig influencer jaloers naar kijkt. Met maar liefst 519.000 abonnees scoren deze jonge sterren nog altijd de pannen van het dak. Vorig jaar bracht de nieuwste versie van het koor het 40ste (!) Kinderen voor Kinderen-album uit. Maar, grote vraag: zit die Gooise R er nog ingebakken? Hieronder zie je het nieuwste nummer van deze yung nachtegaaltjes. Hoewel het nog steeds vrij net en degelijk klinkt, zonder duidelijk te vernemen accenten, is dat bescheten toontje helemaal weg.

Ben je na deze Kinderen voor Kinderen-nummers in een nostalgische mood? Check dan ook eens onze lijst met de beste kinderfilms aller tijden!