Het hoofdkantoor van de NPO in Hilversum.

Huh? Wil je net alle seizoenen van Wie is de Mol? bingen, is het eerste seizoen uit 1999 niet meer beschikbaar. Sommige programma's kun je niet terugkijken via NPO Start, maar hoe kan dat eigenlijk?

We hebben even voor je uitgezocht hoe het precies zit. De meeste televisie-uitzendingen kan je tot een week na uitzending terugkijken. Er zijn verschillende redenen waarom het niet bij elk programma lukt.

Je hebt niet het juiste abonnement

Op NPO Start kun je als kijker kiezen tussen drie verschillende abonnementen: ‘Gratis en anoniem’, ‘gratis en geregistreerd’ en ‘betaald en extra service’. Het voordeel aan ‘gratis en geregistreerd’ is dat je (kinder)profielen aan kan maken. Je krijgt persoonlijke aanbevelingen en kan al je favorieten opslaan op je account.

De betaalde service heet NPO Plus. Voor €2,95 per maand krijg je als extra service geen reclames te zien, kun je de uitzendingen langer terugkijken, eerdere seizoenen afspelen en kijken in HD-kwaliteit. Een groot voordeel is dat je ook afleveringen vooruit kan kijken!

Article continues after the ad

NPO heeft niet de juiste rechten

Programma's waarvan NPO de rechten heeft, gaan soms terug tot 1 januari 2009. Uit de periode daarvóór is een zeer ruime selectie nog beschikbaar. Niet overgezet zijn bijvoorbeeld uitzendingen die nooit of zelden zijn opgevraagd. Het zou te veel geld kosten om ook al deze oude programma's over te zetten, om ze afspeelbaar te maken.

Je zit in het buitenland

Zit je lekker op de camping in Frankrijk, of ben je voor een maand aan het werk in Italië, dan kan het zijn dat je sommige livestreams van NPO niet kan kijken. Ook dit heeft te maken met de uitzendrechten. De website van de NPO geeft dan als melding aan: “Voor sommige aflevering geldt een rechtenbeperking. Het is daarom niet toegestaan om vanaf uw geografische locatie naar deze aflevering te kijken.” Heel vervelend, maar gelukkig biedt NPO de afleveringen daarna meestal wel aan.

Enkele programma’s wijken af van de één week-standaard. In de regel kun je bijvoorbeeld Opsporing Verzocht tot vrijdagavond bekijken op NPO Start. Indien een verdachte, gezocht in een van onze afleveringen, gevonden wordt, is NPO verplicht om de uitzending direct offline te halen.

 

Er zijn een aantal NPO-programma’s die je niet mag missen. Je vindt ze in onze lijst met wat er allemaal op tv verschijnt in september. Heeft TV niet echt wat je zoekt? Check dan de lijst met de 10 beste films op Netflix.