Jack Nicholson in The Shining

The Shining is niet alleen één van de allerbeste horrorfilms ooit - hij gaf ons ook die iconische 'Here's Johnny!'-scene, misschien wel het meest geparodieerde stukje film ever. Maar... waarom zegt Jack Nicholson dit eigenlijk?

Geef maar toe: je kent vast wel iemand die een keer zijn hoofd ergens tussen duwde en 'HeReS JoHnNY!' schreeuwde, om vervolgens zélf helemaal in een deuk te liggen. Of jij bént die persoon. Kan natuurlijk ook! Misschien vroeg je je weleens af waarom Jack Nicholsons personage Jack Torrance niet gewoon 'Here's Jack!' riep. Nou, daar is een hele simpele reden voor. 


Johnny Carson

Wat blijkt? Een van de bekendste scènes uit de filmgeschiedenis is geïmproviseerd! De tekst kwam, volgens IMDB, spontaan op bij Jack, die met 'Here's Johnny!' de aankondiging van Johnny Carsons legendarische Tonight Show nadeed. De announcer van dienst kondigde Carson altijd op die manier aan. Kijk maar:


Huh? Wat?

Ook nog wel een fun fact om te vermelden: regisseur Stanley Kubrick, die met zijn versie van The Shining op de ziel van schrijver Stephen King trapte, wist in eerste instantie niet waar Jack die tekst vandaan haalde. Kubrick woonde in Engeland en was dus niet zo bekend met The Tonight Show. Hij schijnt ook op het punt te hebben gestaan om dit stukje eruit te knippen, maar gelukkig bleef 'ie gewoon in tact. 

Article continues after the ad

Mythisch

De set van The Shining heeft nog altijd een enorm intrigerend en mysterieus aura om zich heen. Wat gebeurde er allemaal behind the scenes? De vele verhalen, gebundeld op die fantastische trivia-pagina van IMDB, onthullen de ene na de andere bizarre wending. Zo gedroeg Kubrick zich ook als een klootzak tegen Shelley Duvall om alles uit haar Wendy-performance te krijgen. Ook verwoestte Nicholson naar verluidt zo'n zestig deuren voordat Kubrick de juiste take had. En het 'vingertje' van Danny Lloyd is iets dat het jongetje toentertijd zélf bedacht bij zijn eerste Danny-auditie.