Friends, serie

Als we namen zeggen als ‘Rachel’, ‘Ross’, ‘Monica’, ‘Chandler’, ‘Joey’ en ‘Phoebe’ denk je vast net als ons weemoedig terug aan de tien seizoenen van Friends. In 2004 hield de succesvolle reeks er na tien jaar mee op, maar waarom eigenlijk? Wij zochten het uit.

Tien jaar lang waren we in de ban van onze favoriete vriendengroep die de hoogste ups en de diepste downs beleefden op hun weg naar volwassenheid. We leefden met ze mee, voelden met ze mee en wilden stiekem massaal afreizen naar New York City om ze te ontmoeten. Tot we in 2004 plots afscheid moesten nemen van de o zo geliefde Monica, Phoebe, Joey, Chandler, Rachel en Ross, die met hun oneliners en avonturen zoveel invloed hadden op de hedendaagse popcultuur. Want: “How you doin’?”


Jennifer Aniston zag het niet meer zitten

We konden duidelijk onze oren en ogen niet geloven, maar dat gold niet voor de cast. De koek was op, zoals we dat in Nederland altijd zo mooi zeggen. Ja, zelfs 1 miljoen dollar (!) per aflevering kon de cast niet overtuigen om nog verder te gaan, en dat begon allemaal bij Jennifer Aniston. Zij wilde er namelijk na het negende seizoen al een einde aan breien. “Ik had een aantal problemen waar ik mee te maken had. Ik wilde dat er een einde aan kwam op het moment dat mensen nog steeds van ons hielden en we op een hoogtepunt waren”, legde de geliefde Rachel in een eerder interview uit.

Article continues after the ad


Nog meer twijfels op de set

“En toen voelde ik ook: hoeveel meer Rachel heb ik in mij? Hoeveel verhalen zijn er nog meer te vertellen voor het voor ons allemaal zielig wordt?” Uiteindelijk besloot ze zoals we weten nog mee te werken aan het slotseizoen, al had het dan weinig gescheeld of ook showrunners Marta Kauffman en David Crane waren ermee gekapt. “Het kostte ons een tijdje om aan boord te komen met het idee van seizoen 10”, vertelde David eerder. “We moesten echt onderzoeken welke verhalen we hebben achtergelaten om terug te komen. Ik ben blij dat we dat hebben gedaan, want ik vond dit seizoen erg leuk. Maar je wil niet te lang blijven.”

Andere mogelijke oorzaken

Het blijft natuurlijk gissen of dit echt de enige reden was, helemaal omdat Joey daarna wel zijn eigen spin-off kreeg en er hopelijk ergens dit jaar een reünie aan zit te komen. Dus ‘klaar’ zullen ze nooit zijn met hun rollen en met elkaar. Maar ach, al lag het aan het feit dat de productiekosten hoog waren (aangezien de castleden zelf streden voor gelijke budgetten die niet mis waren) of dat sitcoms in de vergetelheid raakten toen er plots keisterke series hun opwachting maakten…. het maakt ook eigenlijk niet uit! Onze geliefde castleden kregen de toekomst waar ze van droomden en wij hebben dvd-boxen vol prachtige herinneringen.

Eind goed, al goed! Tijd dus om af te sluiten met een wel heel bekend liedje...