Elijah Wood als Frodo in The Lord of the Rings

In de laatste minuten van The Lord of the Rings-trilogie zien we hoe Frodo het ruime sop kiest. Maar waar reist de Hobbit eigenlijk naartoe… en waarom? (Let op: bevat spoilers!)

Met The Return of the King kwam er in 2003 een spectaculair einde aan The Lord of the Rings-trilogie. Vlak voordat de aftiteling over het scherm rolt, zien we hoe Frodo (Elijah Wood) zijn geliefde Middle-Earth voorgoed achter zich laat. Samen met Gandalf (Sir Ian McKellen), Bilbo (Ian Holm) en de elven vaart hij per zeilschip de Grey Havens uit. Maar niet voordat hij afscheid heeft genomen van zijn grote vriend Sam (Sean Astin).
 


Verwondingen

Het is een ontroerend einde van het meesterlijke The Lord of the Rings-epos. Toch zorgde het vertrek van Frodo ook voor gefronste wenkbrauwen. Want waarom vertrok de Hobbit eigenlijk uit de streek waar hij is opgegroeid? Dat heeft alles te maken met de verwondingen die Frodo opliep tijdens zijn queeste. Ondanks dat hij de ring heeft weten te vernietigen en Sauron is verslagen, is de dappere Hobbit namelijk niet bepaald zonder kleerscheuren uit de strijd gekomen.

Reuzenspin

In The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring raakt Frodo aan zijn schouder gewond na een zwaardslag van de Witch-King. De Elven lappen hem weer op, maar precies een jaar later wordt de Hobbit opnieuw geplaagd door helse pijnen. Ook bepalend is de confrontatie in The Return of the King met Shelob. Deze reuzenspin steekt Frodo met haar angel, waarop hij verlamd raakt. Het effect is gelukkig maar tijdelijk, maar ook hier geldt dat de pijn jaarlijks terugkeert.
 

Article continues after the ad


Undying Lands

De terugkerende pijn breekt Frodo niet alleen fysiek op, maar ook mentaal. Telkens wordt hij herinnerd aan zijn traumatische reis, waardoor het onmogelijk is om rust en vrede te vinden in Midden-Aarde. Om verlost te worden van zijn kwellingen, reist hij uiteindelijk naar de Undying Lands. Het is echter niet duidelijk of de Hobbit daar zijn welverdiende rust vindt of juist zijn laatste rustplaats. Zowel regisseur Peter Jackson als auteur Tolkien laten namelijk in het midden hoe het Frodo en zijn reisgenoten vergaat op hun laatste reisbestemming…

Benieuwd hoe de Lord of the Rings-cast er vroeger uitzag? Dat zie je in dit artikel!