De Aap in The Masked Singer

The Masked Singer is al weken het gesprek van de dag en het kijkcijferaantal groeit nog steeds. Toch vindt Superguide-redacteur (en stiekem überfan) Judith Regeling dat er nog het één en ander beter kan! 

Mijn lichte obsessie met alles wat met The Masked Singer te maken had, begon vorig jaar al. Ik moest weten wie er in de pakken zat en of ik met mijn verdenkingen een beetje in de goede richting zat. *Spoiler: dat lukte toch aardig.* Ik genoot en geniet nog steeds van iedere aflevering. Maar nu ons buurland ook een versie heeft, valt me toch wat op.

Betrokkenheid

Kijkers willen het gevoel hebben dat ze betrokken raken, op wat voor manier dan ook. Aangezien de opnames niet live zijn, lijkt meestemmen mij een lastige taak. Maar ik riep het vorig jaar al: waarom heeft dit programma geen app? In Nederland hebben we eigenlijk alleen Twitter om onze verdenkingen te spuien, maar in België doen ze dat dus een stuk slimmer (en dat horen ze vast niet vaak). VTM geeft kijkers de mogelijkheid om a la Wie is de Mol punten te verdienen met je verdenkingen.

Ik zou direct mijn vrienden uitnodigen om ze (hopelijk) keihard in te maken in een poule. Althans, dat mag ik toch hopen.

Article continues after the ad

Echt een show

Ook het showelement is in België een stuk meer aanwezig. Als je het onderstaande optreden van de Duiker (van wie we wel een vermoeden hebben wie het is) vergelijkt met het bovenstaande optreden van Lama Linssen zie je direct verschil. In België werken ze met lichten, rook, lampen, attributen en bodyguards om de gemaskerde zangers als Kathleen Aerts naar het podium te begeleiden. Het lijkt bijna of je aanwezig bent bij een echt concert. Daar steekt een ogenschijnlijk simpel optreden van een dansende Aap of Lama toch wat bij af.  


Gastjurylid

Wat nog een groot verschil is tussen de Nederlandse en Vlaamse editie is de jury. Nu heb ik weinig te klagen over die hilarische Loretta ('Nee, Quinty doet niet mee'), Carlo, Buddy en Gerard, maar een frisse wind zou toch zeker niet verkeerd zijn? Het lijkt bijna een sollicitatie te worden, maar dat is niet het geval. Alleen in België werken ze naast de drie vaste gezichten van Karen Damen, Jens Dendoncker en Julie van den Steen met wekelijks een ander gastjurylid. En dat geeft gewoon telkens weer een nieuwe dynamiek én het brengt de juryleden weer op andere gedachtes. Wie weet had een andere BN'er onze juryleden wel in de richting van Joris Linssen en Mariska Bauer kunnen duwen.

Pure betrokkenheid

Maar hé, neem dit artikel ook lekker met een korreltje zout. Ik klaag misschien hier en daar over de invulling van de show, het laat alleen maar zien hoe betrokken ik ben bij programma. Kijk, je moet maar zó zien: echt niet alle programma's houden me zo lang aan de buis gekluisterd en laten me er een artikel over schrijven. Van het hysterische Chateau Meiland heb ik bijvoorbeeld nog nóóit een aflevering gezien en Boer zoekt vrouw is nu ook weer niet een programma waar ik zo snel thuis voor zou blijven. Maar dat is voer voor een andere keer! 

The Masked Singer zie je elke vrijdag om 20.00 uur op RTL4.