It: waarom maakt Pennywise de Loser's Club niet meteen dood?

In It slooft Pennywise de Dansende Clown zich enorm uit om een stel kinderen bang te maken, maar dit kost hem uiteindelijk de kop! Waarom maakt hij zijn vijanden niet meteen dood?

Het is een vraag die zo oud is als films zelf: “Waarom maakt de schurk de held niet meteen dood zodra hij de kans heeft?” Vaak is het antwoord eenvoudig: “Omdat je dan maar een kort filmpje hebt!” In het geval van It geldt dit ook, maar ligt het toch íets anders.

It leeft op angst

It, in de vorm van Pennywise of een ander monster, voedt zich met de angst van zijn slachtoffers. Hij kan wel mensen en kinderen eten, maar hij vindt ze pas echt smakelijk als hij stresshormonen kan proeven (in het boek). In de films voedt hij zich met angst, omdat hij hierdoor sterker wordt! Tegelijkertijd moet It niet té veel slachtoffers maken: als hij dat doet is er niemand meer over om bang voor te zijn. Vergelijk het met een leeuw, als die in één middag alle zebra's doodmaakt, dan heeft hij na een paar dagen ook niets meer te eten!

Article continues after the ad

De angst die mensen voor hem hebben maken hem machtiger: hoe meer mensen geloven dat hij onverslaanbaar is, des te formidabeler wordt hij. Kinderen zijn een stuk makkelijker bang te maken dan volwassenen, en eigenlijk heeft hij hun angst dus nodig om te blijven leven én sterker te worden.

 

Wie is er bang?

Het gevaar is dat het andersom ook geldt: als de tegenstanders van It denken dat ze hem kunnen verslaan, dan kúnnen ze het ook. De kinderlijke fantasie van de Loser’s Club is gevaarlijk voor ze (ze worden snel bang), maar redt hen uiteindelijk ook (ze geloven dat ze samen Pennywise kunnen verslaan, dús lukt het ze ook!). Omdat ze hebben afgesproken om samen tegen It te vechten, heeft Pennywise minder vat op ze. Andere kids vermoorden gaat hem makkelijk af, maar die zijn ook geen bedreiging voor hem.

Omdat It eigenlijk een onsterfelijk beest is uit een andere dimensie onderschat hij de kinderen voortdurend, wat óók een reden is om als een kat met zijn prooi te blijven spelen. Aan het einde van It: Chapter One wordt het monster verslagen, en dat is niet zo best voor zijn zelfbeeld. Als hij zélf bang wordt om gedood te worden neemt zijn kracht juist weer af!

Dit is de globale regel die It lijkt te volgen, ook al wordt het niet altijd heel streng nageleefd. Daarnaast zitten de films nét iets anders in elkaar dan het boek van Stephen King. Mogelijk kan Pennywise de kids niet direct vermoorden vanwege een ruimteschildpad. Echt waar!

Vraag ons niet hoe, maar er wordt schijnbaar óók nog gewerkt aan It: Chapter Three!