Jet Li Matrix War Rogue Assassin
Jet Li Matrix War Rogue Assassin

Het is zeker geen geheim dat de rol van Seraph in de tweede en derde Matrix-film eigenlijk voor Jet Li bedoeld was, maar dat de kleine vechtersbaas de rol afsloeg. Nu pas heeft de actie-ster in een interview de reden verklapt waarom hij deze rol in twee megablockbusters aan zich voorbij liet gaan.


Alle moves digitaal ingescand?!
Het blijkt dat Warner Brothers iets te ver vooruit dacht toen de studio Jet Li een contract aanbood; er stond namelijk een clausule in die zei dat Warner al Jet Li's kung fu-moves digitaal in mochten scannen om deze later in andere films te gebruiken. En daar trapte de martial arts meester mooi niet in. Want daardoor zou Warner na de Matrix-films zijn vechterskunsten digitaal in andere films kunnen plakken.

 

Article continues after the ad

“Ze wilden dat ik drie maanden beschikbaar zou zijn voor de opnames, maar dat ik negen maanden in totaal beschikbaar zou zijn”, zo vertelde Jet Li aan Abacus News. “De andere zes maanden wilden ze al mijn moves opnemen en digitaal inlezen. Na de opnames zouden de auteursrechten op al mijn moves naar hun gaan. Ik dacht bij mezelf: ik train al mijn hele leven. En ik word alleen maar ouder. Maar zij kunnen dan straks voor altijd het auteursrecht hebben op mijn moves. Daarom zei ik dat ik dat niet kon doen”.

 

De 55-jarige Jet Li heeft inderdaad gelijk dat hij alleen maar ouder wordt, want hij joeg onlangs zijn fans de stuipen op het lijf met wat foto's waarop hij er meer uitziet als de Dalai Lama dan als een vervaarlijke Aziatische actie-legende:
 

De rol van Seraph in The Matrix Reloaded en The Matrix Revolutions ging uiteindelijk naar Collin Chou, die toch een paar fijne vechtscènes liet zien. Sindsdien hebben we weinig meer van hem vernomen. Misschien heeft Hollywood hem niet meer nodig omdat al zijn moves digitaal zijn ingescand?