Pathe 4DX

Als het aan Superguide-redacteur Laura Brinkman ligt is dat dure bioscoopkaartje voor een 4DX-voorstelling weggegooid geld. Zij legt uit waarom je jouw favoriete film maar beter in een andere zaal kan kijken.

Bioscopen in Nederland: luister. Heerlijk dat jullie weer open zijn! We kunnen eindelijk allemaal genieten van Tenet op een groot scherm, met prachtige muziek die door de speakers vloeit en jullie heerlijke grote stoelen heb ik ook ontzettend gemist. Maar kap alsjeblieft met het draaien van films in 4DX.

Wat is 4DX

Oké, even een kleine uitleg voor wie nog nooit van 4DX heeft gehoord. Tijdens een 4DX-voorstelling kijk je naar een film in de vierde dimensie. Door twintig effecten zoals water, wind, sneeuw, geur en beweging toe te voegen krijg je het gevoel alsof je middenin de film zit. Nou ja, dat is het idee van het 4DX-effect, als we Pathé mogen geloven.

 

Als ik in een achtbaan wil zitten, dan ga ik wel naar Walibi.

Bij een 4DX-voorstelling gebeurt er zoveel, dat het onmogelijk is om jezelf te verliezen in de film. Bijvoorbeeld in Batman V Superman vechten de twee superhelden het uit op straat. Nou, het volgen van die scene kan je wel vergeten want het regent heel hard! De regen klettert naar beneden in je gezicht en de sterke wind vliegt je om de oren.

Article continues after the ad

Fast & Furious Presents: Hobbs & Shaw van vorig jaar net zo. Elke keer wanneer Dwayne Johnson weer een flinke stoot uitdeelt, krijg jij een stomp in je rug van de stoel. Het resultaat: je focust je meer op je lichaam dan de kick-ass actie in de film. Is het niet de bedoeling van een film dat je ‘m kan volgen?

 

Iets groter dan een televisiescherm

Sommige films zijn gemaakt voor de bioscoop. Blockbusters zoals Inception, Star Wars, Harry Potter en Lord of the Rings moet je als filmfanaat gewoon een keer op het grote doek zien. Maar alsjeblieft, kies er niet voor om dit in 4DX te doen. Wat deze films iconisch maakt zijn de prachtige beelden, die wil je niet op een normaal televisiescherm zien. Kies voor IMAX, op Dolby Atmos, zodat je goed geluid én prachtig beeld hebt.

 

Filmmuziek met sneeuwmachines

En dan een van de belangrijkste kenmerken van een goede film: de muziek. Baanbrekende filmcomponisten zoals Hans Zimmer (Inception, The Lion King, The Dark Knight Rises), James Horner (Avatar, Braveheart, Apollo 13) en John Williams (E.T, Harry Potter, Star Wars) zijn toch niet voor niets aan het werk? Dan zit je in de bioscoop, maar hoor je de prachtige muziek in Interstellar niet door de blazende rook- en sneeuwmachines…

Je betaalt voor een bioscoopkaartje gemiddeld 11 euro en een 4DX-ticket is 16,50 euro. Zelfs met een abonnement betaal je bij voor deze zogenaamde ‘toevoeging aan je bioscoopervaring’. Bespaar jezelf het geld! Kies voor een normale voorstelling met een zo groot mogelijk scherm en het allerbeste geluid. Dat voegt écht wat toe aan een film.