Tom Holland

In Spider-Man: No Way Home kruipt Tom Holland voor de derde (en laatste?) keer in het beroemde spandexpakje. Tom meet krap 173 centimeter, heeft een babyface en werd jarenlang gepest. Toch is hij de grootste superheld van dit moment. Hoe kan dat nou?

Lees ook: Eerste reacties op Spider-Man: No Way Home: 'Beste film uit het MCU'

Tom Holland mag van Marvel geen solo-interviews meer geven. Als Tom met de pers of in een talkshow over Spider-Man praat, dan zit er altijd een Spider-Man-collega naast hem. Benedict Cumberbatch bijvoorbeeld, of Jake Gyllenhaal, of zijn liefje Zendaya. (Ja, het is officieel: Tom en Zendaya hebben vaste verkering en scheten zelfs in elkaars bijzijn.) Deze co-sterren hebben een belangrijke functie: Tom meedogenloos de mond snoeren zodra hij op punt staat weer een spoiler weg te geven. Tom heeft daar namelijk nogal een handje van. In zijn enthousiasme verklapt hij wie of wat er in de film (en andere Marvel-films) te zien is, terwijl Marvel er nu juist alles aan doet dat geheim te houden.

Op YouTube staan tientallen (erg grappige) filmpjes, waarin Tom de mond wordt gesnoerd door Cumberbatch en Gyllenhaal. Het filmpje met alle Tom-spoilers duurt maar liefst dertien minuten. De producers van Marvel hebben trouwens nog wat bedacht om Tom het zwijgen op te leggen: hij krijgt scripts waarin hele passages zijn zwartgemaakt. Zodat hij geen idee heeft waar de film over gaat waarin hij de hoofdrol speelt. En hij dus ook niets kan verklappen. Of nou ja, zo weinig mogelijk. Spider-Man-fans hebben Tom inmiddels omgedoopt tot Spoiler-Man. De acteur heeft beterschap beloofd.


Meer dan 1 miljard

Afgezien van zijn ‘spoilerafwijking’ knijpen ze bij Marvel hun handen dicht met de 25-jarige Engelsman, want hij is de populairste Peter Parker ooit – Far From Home, de vorige Spider-Man uit 2019 was de eerste Spidey-film die meer dan 1 miljard dollar opbracht. Toms voorgangers Toby Maguire en Andrew Garfield waren ook zeer geliefd (hoewel ze als eind-twintigers eigenlijk te oud waren om een tiener spelen), maar Tom overtreft ze.

Article continues after the ad

Dat is ook wel begrijpelijk, want de geboren en getogen Londenaar is een frisse, ontwapenende jongeman. Hij pakt iedereen in, het is onmogelijk een hekel aan Tom te hebben. Hij zegt het zelf ook: “Ik ben een pleaser, ik kan er niets aan doen. Ik wil dat iedereen mij leuk en aardig vindt.” Daarnaast oogt en gedraagt Tom zich als een doodnormale, vriendelijke, beetje onhandige allemansvriend en dat is precies wat Spider-Man ook is. Het kost dus geen enkele moeite Tom te zien als Spider-Man.

Slapen in Spider-Man-pyjama

Als kind was Tom al groot fan van Spider-man; hij sliep zelfs in een Spider-Man-pyjama, ónder een Spider-Man-dekbed. In The Graham Norton-show liet hij de bewijzen zien: foto’s van de kleine Tom in Spider-Man-pakje. “Het liefst wilde ik dat ook aan naar school”, vertelde hij, “maar dat mocht niet van mijn moeder. Ik denk dat ik er wel dertig heb versleten.


De foto’s zijn gemaakt door Toms moeder Nikki, die fotograaf is. Toms vader Dominic is komiek, schrijver en acteur. Moeder Nikki moedigde de jonge Tom ook aan op dansles te gaan, omdat ze zag dat hij het graag deed (vooral op liedjes van Janet Jackson) en meende dat hij er aanleg voor had. En dus ging Tom iedere zaterdag naar de dansschool. Wat voor sommige van zijn klasgenootjes aanleiding was om Tom te pesten, want een jongen die aan ballet doet, is natuurlijk niet cool. “Ik werd uitgelachen en uitgemaakt voor mietje, maar ik trok me er niets van aan. Ik wilde dansen, dus ik bleef dansen. Het pesten motiveerde me juist om door te gaan.

Tom bleek er inderdaad aanleg voor te hebben, want hij werd in 2006 op zijn negende ontdekt door een scout die dansertjes zocht voor de musical Billy Elliott, op West-End. Geen kattenpis dus. Twee jaar later, na intensieve ballet- en gymnastieklessen, maakte hij op zijn twaalfde zijn musicaldebuut op West-End. Eerst speelde hij de rol van Billy Elliotts beste vriend Michael, maar drie maanden later had hij de titelrol te pakken. Twee jaar speelde hij Billy Elliott, twee jaar ook waarin hij enorm groeide als danser, acrobaat en performer. Wat hem later nog heel goed van pas zou komen…


Achterwaartse salto tijdens auditie

Na slechts twee filmrollen, in The Impossible (2012, als zoontje van Ewan McCregor en Naomi Watts, “de vrouw van wie ik leerde acteren”, aldus Tom) en In the Heart of the Sea (2015), dus zonder al te veel acteerervaring, werd Tom gevraagd auditie te doen voor Spider-Man. Die audities duurden zeven maanden, er deden honderden acteurs aan mee, onder wie Timothée Chalamet (Call My By Your Name), Charlie Plummer (Boardwalk Empire) en Asa Butterfield (Sex Education).

Maar hoe goed en ervaren die anderen ook waren, er kon er niet één tijdens de audities zomaar even een achterwaartse salto uitgooien – Tom kon dat wel. Ook was hij afgetraind en topfit, als een turner. Tel daarbij op zijn drive (“Mijn hele leven droom ik er al van Spider-Man te zijn; ik heb er alles voor over”), charisma en uitstraling en de producenten hadden de gedroomde opvolger van Tobey Maguire en Andrew Garfield gevonden. Toms babyface kwam ook goed uit: hij kon een paar jaar mee.


Voorbeeld voor kids

Als de jongste acteur die Peter Parker speelt, maakte hij in 2016 op negentienjarige leeftijd zijn Spiderman-debuut met een cameo in Captain America: Civil War. Een jaar later vloog hij solo over het grote doek in zijn eerste Spider-Man-film, Homecoming. De reacties waren overweldigend, Tom werd omhelsd door de Spider-Man-fans. Dat Stan Lee, de legendarische bedenker van Spider-Man, tweette dat Tom Holland de Peter Parker was zoals hij die had bedacht, was de kers op de taart.

Zelf heeft Tom wel een verklaring voor zijn geloofwaardigheid als Peter Parker. “Ik was onzeker, ik was klein, ik had altijd mijn huiswerk af en ik zat op dansles, tja, dan word je al snel gepest. Ik kan me dus heel goed verplaatsen in Peter Parker.” Tom neemt zijn personage overigens heel serieus. “Ik wil graag een voorbeeld zijn voor kids die anders zijn dan de rest. Kinderen die er niet bij horen, kinderen die worden gepest. Blijf in jezelf geloven. Kijk naar mij. Ik werd uitgelachen omdat ik op dansles zat en kijk wat het me heeft gebracht: ik ben Spider-Man. Driemaal raden wie er het laatst lacht, haha.

Spider-Man: No Way Home draait vanaf vandaag in de bioscoop. 

Luister ook onze podcast met kijktips en het laatste nieuws. Ook te luisteren op Spotify en Apple Podcasts.