Ascendant, de vierde en laatste film in de Divergent-reeks, had oorspronkelijk op 9 juni 2017 in de bioscoop moeten draaien. Dat is echter nooit gebeurd… Wij zoeken voor je uit waarom!

Het lot van de vierde Divergent-film

Jammer genoeg is de Divergent-filmreeks nooit netjes afgesloten met een vierde film. Het was ooit wel de bedoeling om de film te maken. Wat heet: er was zelfs al een bioscoopdatum geprikt: 9 juni 2017. We vertellen jullie in dit artikel wat er uiteindelijk mis is gegaan met Ascendant, de laatste Divergent-film.

 

Waar ging Divergent ook alweer over?

Eerst echter nog even een terugblik. Waar ging Divergent ook alweer over? In deze reeks wordt de stad Chicago opgedeeld in vijf fracties. Alle 16-jarigen moeten kiezen waar zij de rest van hun leven bij willen behoren. Tris Prior breekt met haar familie en kiest voor 'Onverschrokkenheid', waar moed de meest gewaardeerde eigenschap is. Tijdens de zware inwijding moet ze haar grootste angsten overwinnen, leert ze om te vechten, begint ze nieuwe vriendschappen en valt haar oog op Four. Maar ze heeft ook een geheim: ze is 'divergent' en past dus bij meerdere groepen. Deze uitslag zou weleens levensbedreigend kunnen zijn...

Article continues after the ad

 

Allegiant bleek een flinke flop  

Die bovenstaande premisse klinkt behoorlijk spannend, toch? Het zal je daarom ook niets verbazen dat de eerste twee films (Divergent en Insurgent) het goed deden aan de bioscoopkassa’s! Na twee films haakte het publiek echter massaal af… De derde film (Allegiant) flopte genadeloos! Om ervoor te zorgen dat de vierde en laatste film wél weer een centje zou opbrengen, besloot de studio Lionsgate over te stappen op een andere strategie…

 

Divergent maakt de overstap naar tv?

Ascendant moest een tv-film worden! Daarmee werd een dure bioscooprelease voorkomen. Ook kende een tv-film een bijkomend voordeel: men zou op die manier gemakkelijk een opening kunnen maken voor een tv-serie, die zich afspeelde in dezelfde post-apocalyptische wereld. Het idee was om de verhaallijnen met betrekking tot de filmcast af te ronden en een nieuwe cast te introduceren, die de serie vervolgens zouden kunnen voortzetten.

 

Shailene Woodley haakt af

Op zich niet eens een heel gek idee! De wereld van Divergent zou zich uitstekend lenen voor een serie. Jammer genoeg dacht de filmcast daar echter heel anders over. Neem hoofdrolspeler Shailene Woodley, die in een interview met E! Online liet weten dat ze de filmreeks dolgraag zou willen afronden. In een tv-serie had ze echter geen trek…

 

Outlander-zender heeft interesse

Ondanks de duidelijke desinteresse van hun hoofdrolspeler besloot Lionsgate toch door te zetten met het idee voor een tv-serie, in samenwerking met Starz (bekend van Outlander). The Hollywood Reporter wist destijds te melden dat de plannen zelfs al heel concreet waren! Zo waren er bijvoorbeeld al schrijvers en regisseurs gevonden.

In 2018 liet Starz (via Buzzfeed) echter weten dat de serie toch van de baan was… Vermoedelijk uiteindelijk toch vanwege het afhaken van de hoofdrolspelers.

 

Ascendant is compleet van de baan

We vatten bovenstaande even voor je samen. Op dit moment lijkt het vrij zeker dat een afsluitende Divergent-film er nooit meer gaat komen. De studio wilde daar namelijk niet teveel geld aan uitgeven. Als mogelijke oplossing werden een tv-film en een tv-serie aangedragen. Daar voelden de hoofdrolspelers echter weer niets voor. Een groot probleem, waar Starz en Lionsgate uiteindelijk geen oplossing voor gevonden hebben…

 

En het uitblijven van die laatste film is natuurlijk enorm frustrerend! De derde film eindigde namelijk met een enorme cliffhanger… Ben je toch benieuwd naar het einde van de Divergent-reeks? Gelukkig zijn de boeken ook heel fijn!

P.S. Ben je op zoek naar meer fijne young adult-titels? Dit zijn de beste YA-series ooit gemaakt en hier vind je onze zeven favoriete YA-films!