Friday the 13th

De laatste Friday the 13th-film stamt uit 2009 dus we wachten al meer dan 10 jaar op een nieuwe film in de horrorfranchise! Waarom duurt het zo lang? Wij doken diep in de rechtszaken en ruzies om het antwoord te vinden. En we hebben slecht nieuws: misschien krijgen we wel nooit meer een Friday the 13th horrorspektakel! 

Wie is de vader van Jason?

Het begon allemaal in 1980 toen de allereerste Friday the 13th film uitkwam. Het script werd geschreven door Victor Miller (onthoud deze naam) en de film werd geregisseerd door Sean S. Cunningham. Na de eerste hit kwam er in de jaren 80 bijna elk jaar een nieuw deel uit en op het moment zijn er al 12 Friday the 13th-films gemaakt. De laatste dus in 2009. Wij hebben ze ook allemaal gerankt van beste tot slechtste.

 

Wie heeft de rechten?

Maar waarom wachten we nou zo lang? De films zijn kaskrakers en je zou denken dat een dertiende Friday the 13th juist symbolisch perfect is. De grote boosdoeners achter de afwezigheid van een nieuwe horror klassieker: Victor Miller en Sean Cunningham! Zij zitten namelijk as we speak in een grote rechtszaak om de rechten van de film.

Volgens Miller heeft hij als schrijver (en dus ook bedenker) van het verhaal recht een groter deel van de opbrengsten en niet alleen van de eerste film. Cunningham is het daar echter niet mee eens. Hij beweert dat hij het verhaal heeft bedacht en Miller alleen maar de scriptschrijver was. De rechtszaak gaat dus om de rechten van het originele verhaal. Voordat dit is besloten, kan er geen nieuwe Friday the 13th worden gemaakt, want naar wie moeten de cheques dan gestuurd worden?

Duurt lang!

De rechtszaak is al sinds 2016 aan de gang. Vorig jaar was er eindelijk uitslag en kreeg Miller gelijk. En had hij dus alle rechten van het verhaal. Maar daar stopt het jammer genoeg niet. Cunningham ging in hoger beroep en dat gevecht is nog lang niet gestreden. 

Article continues after the ad

En nu komt het echt slechte nieuws: als Miller ook deze rechtszaak wint, betekent het dat hij de rechten heeft van het verhaal, maar Cunningham en Horror inc. nog steeds de rechten hebben van de films. De kans dat er dan een nieuwe Friday the 13th komt is heel erg klein! De 2 partijen moeten na die juridische strijd samenwerken voor een nieuwe film en reken maar dat ze daar geen trek in hebben.

 

Een dertiende Friday the 13th?

Het is dus wachten op de uitkomst van de rechtszaak. Komt er wel een nieuwe film en zo ja, wanneer dan? De horrorfans wachten al jaren en we willen niet teleurgesteld worden! Wij weten wel iemand die de rol van de producer wil vervullen.

Zin in nog meer horrorverhalen? Netflix heeft ook keigoede horrorfilms. En hier vind je het lijstje met de 25 beste horrorfilms ooit gemaakt.