kijkwijzer

Je kent het wel, dat rondje met een getal erin die de minimum leeftijdsgrens van een film of tv-programma aangeeft. We houden ons er niet altijd aan, maar dat zou eigenlijk wel moeten! Er is toch een reden waarom we die waarschuwing krijgen van Kijkwijzer? Hoe zit dat nou precies?

Waarom een Kijkwijzer?

Waarom heeft elke film eigenlijk een Kijkwijzer? Waarom kunnen we niet zelf bepalen of we onze 8-jarige zoon naar The Exorcist laten kijken? Nou, officieel mag dat dus gewoon! De Kijkwijzer is alleen maar een advies. Ouders mogen zelf bepalen of ze het opvolgen of niet, maar het advies is er wel voor een reden. Zo willen ze voorkomen dat jonge kinderen heftige beelden te zien krijgen of gewelddadige scènes zelf gaan naspelen. Je weet wel, dat Pietje plotseling kleine Johnny een beuk geeft omdat hij dat in The Terminator zag. Of Liesje die alsmaar 'Fuck!' schreeuwt. Dat maakt de zondagse BBQ's een tikkeltje ongemakkelijk en dat wil je niet hebben! 

Daarom adviseert Kijkwijzer bij elke film hoe oud je minimaal moet zijn om hem te zien.

 

Hoe werkt het?

Kijkwijzer geeft met pictogrammen de leeftijdsgrens van de film aan en zet er ook direct bij waarom ze die aan de film plakken. Hier kan je de afbeeldingen vinden op de site van Kijkwijzer en hier is een overzicht van welke nu in gebruik zijn.

Article continues after the ad

 

In het bovenste rijtje staan de leeftijdsaanduidingen. Die spreken voor zich: mogelijk schadelijk totdat je die leeftijd hebt bereikt. Dus als er 16 op je Frozen dvd-hoes staat, zouden we hem snel terugbrengen! Daarnaast zijn er pictogrammen die mogelijk schokkende elementen van een film beschrijven. Van links naar rechts betekenen de plaatjes in het onderste rijtje dit: geweld, angst, seks, grof taalgebruik, drugs- en/of alcoholmisbruik en discriminatie. Een advies bestaat nooit uit meer dan 3 pictogrammen. Anders wordt het een onoverzichtelijk zooitje en dat is natuurlijk ook niet de bedoeling. 

Hoe wordt de Kijkwijzer voor een film bepaald?

Filmproducenten moeten zelf een Kijkwijzer-formulier invullen en naar waarheid aangeven wat er in hun films zit. Het wordt allemaal wel gecontroleerd door Kijkcijfer zelf en hun speciaal daarvoor opgeleide mensen. Maar het komt er dus op neer dat de producenten zelf aangeven wat er allemaal voor 'schokkends' in de film gebeurt. Dan hoef je als ouder minder vaak je handen voor hun ogen te houden. Of nou ja, dan ben je tenminste gewaarschuwd!

Niet verplicht

Maar een advies blijft een advies en is dus niet verplicht! Ouders hebben zelf de keus of ze hun kind de film toch laten zien. Het opvolgen van de adviezen van Kijkwijzer is voor bioscopen en andere openbare tentoonstellingen wel verplicht. Daarom kun je Stephen King's IT niet met je kleuter op het witte doek zien en andere clownfilms wel (Bumba bijvoorbeeld!). Dat staat ook officieel in de wet (niet van IT en Bumba, maar je snapt het wel).

Er staat zelfs een gevangenisstraf of boete op voor de aanbieder als een minderjarige de bioscoopzaal van een bloederige horror binnenwandelt. Dus vandaar dat bioscooppersoneel weleens lastig doet als je met je babyface naar een 16+ film wilt! Bioscopen moeten zich wel aan de wet houden en ouders mogen lekker doen wat ze willen! Andere landen hebben deze adviezen ook, maar de leeftijdsgrens verschilt per land. 

Voor de 16+ mensen onder ons: check ook de 25 beste horrorfilms aller tijden! En we hebben voor de hele familie kijktips! Bekijk hier de beste films op Disney+ en de leukste feelgood films op Netflix