Indiana Jones: Kingdom of the Crystal Skull

Indiana Jones 5 is in aantocht en Superguide-redacteur Peter Koelewijn snapt niet waarom Harrison Ford wéér de hoofdrol speelt. Gun die man zijn pensioen!

Indiana Jones 5 komt eraan en staat momenteel gepland voor een bioscoopgang in 2022, als het coronavirus dat toelaat. En dat is best een goede vraag want de ster van de film zit door zijn hoge leeftijd diep in de risicodoelgroep. Harrison Ford wordt opnieuw de man met de hoed en zweep. Hij wordt in 2022 tachtig jaar oud… zien jullie ook een probleem?

Heiligschennis

Laat ik maar gelijk de pleister van de wond trekken: Harrison Ford is al heel lang veel te oud voor de rol van grafrover. Indiana Jones is een hommage aan oude avonturenfilms en series waarin jonge ontdekkingsreizigers iedere week verborgen schatten en beschavingen ontdekten. Jong is Harrison Ford al lang niet meer, maar het is bijna heiligschennis om dat te zeggen onder de fans.

Niemand kan Indiana Jones vervangen?

Niemand kan Indiana Jones spelen zoals Harrison Ford. Daar is hij het zelf trouwens ook mee eens. Na Indiana Jones 5 mag niemand de hoed en zweep meer aanraken volgens Ford.

Article continues after the ad

Alleen zo werkt Hollywood niet want reken maar dat ze meer films willen! Gaan we Harrison Ford dan over tien jaar met een looprekje zien? En over twintig jaar in een rolstoel?

Simpele actieheld

De eerste drie Indiana Jones-films zijn fantastische avonturenfilms die ook anno 2020 nog wereldwijd geliefd zijn. Maar het zijn geen diepgravende cinematografische meesterwerken. En Indiana Jones is nou ook niet de ultieme karakterstudie naar de volwassen westerse man. Hij is een simpele actieheld die heel veel getalenteerde acteurs zouden kunnen spelen.

James Bond

Indiana was Steven Spielbergs Amerikaanse antwoord op James Bond en stelde Harrison Fords carrière als ultieme badass vast. Ik snap dus waarom mensen Indiana en Ford moeilijk uit elkaar kunnen houden, maar het Britse voorbeeld laat zien dat een acteurwissel goed kan uitpakken. Stel je voor dat Sean Connery nu nog de geheimagent had gespeeld: dan hadden we geen Roger Moore gehad als 007, noch Pierce Brosnan of Daniel Craig! Het wisselen van acteurs kan zelfs helpen om een actieheld voor een nieuwe generatie toegankelijk te maken.

Gelukkig overstroomt Hollywood bijna van de knappe gespierde mannen die een actiefilms kunnen doen. De meer progressieve Indiana Jones-fans hebben al een hoed gephotoshopt op Chris Pratt van Guardians of the Galaxy. En zo kan ik nog wel 10 Amerikaanse acteurs noemen die de hoed goed zou staan.

Kingdom of the Flauwekul

Steven Spielberg weet trouwens ook dat Harrison Ford te oud is voor Indiana Jones want hij heeft Kingdom of the Crystal Skull gemaakt. Ja ik ga het nu over die film hebben! De vierde en minst geliefde Indiana Jones-film heeft veel problemen en Harrison Fords leeftijd is een van de grootste. Niet alleen maakt de hele film Indy en zijn gevorderde leeftijd belachelijk (Met name zijn zoon gespeeld door Shia LaBoeuf houdt niet op), je kon vaak zichtbaar zien hoe uitgeput Ford was van alles. Het is ook wel een grote prestatie om zo’n intense actiefilm op zijn leeftijd te schieten. Daarom zag je ook zo vaak Indiana van achteren, zodat de stuntman te hulp kon schieten.

Ik ben ook opgegroeid met de Indiana Jones-films en vind ze nog steeds fantastisch. Harrison Ford is bovendien een topacteur die bijna iedere film beter maakt. Ik hoop dan ook dat hij nog veel fantastische acteerrollen krijgt, maar er is een tijd om de jonge actieheld te spelen en die periode is voor hem al lang voorbij. De hoed en zweep hebben een nieuwe eigenaar nodig.