Gordon en Gerard Joling

Het is deze maand precies twee jaar geleden dat Gordon en Gerard Joling samen een tv-programma deden: de eerste The Voice Senior. Als duo-coaches, ook dat nog. Inmiddels staat de haat-liefdeverhouding al een flinke tijd op... nou ja, in ieder geval niet op 'liefde'. Hoe komt het toch dat de twee altijd ruzietjes hadden?

Gerard deelde eerder dit jaar een flinke sneer uit aan Gordon door vraagtekens te zetten bij zijn afkicktraject. "Ik denk: die gaat in een underdogpositie, zodat mensen denken ‘wat zielig’. Hoe kun je nou in een maand afkicken?", aldus Geer. Uiteraard gaf Gordon toen ook een flinke tik terug. "Wat zielig. Ik ga daar niets over zeggen. Ik bedoel: het is Gerard Joling, that’s it", pareerde Goor. 2020 was maar net begonnen of we waren alweer beland in fittie nummer 3245.

Hoogte- en heel veel dieptepunten

Het 'valse stiefzusters-duo' begon ooit nadat Gerard en Gordon zo heerlijk snerend tegen elkaar tekeer gingen in het Toppers-promotieprogramma Froger, Joling & Gordon: Over De Toppers. Hun chemie spatte van het scherm, waarna ze in 2005 hun eerste Joling & Gordon over de vloer maakten. En de rest is geschiedenis... De jaren daarna kregen ze eens in de zoveel tijd ruzie. Dan deed de een weer een uitspraak die de ander niet beviel en dat dan veertig keer. We hebben even in het archief gedoken en dit NU.nl-nieuwtje uit 2011 spreekt boekdelen. 'Gordon blaast film met Gerard Joling af', luidt de kop. Er zou dus eigenlijk een Geer & Goor The Movie komen, alleen Gordon was bang om ruzie te krijgen met Gerard. "Ik ben gewoon doodsbang dat als wij die film gaan maken, we weer bloedbonje hebben binnen twee weken." Nou, sindsdien is er eigenlijk niets veranderd.

 

Article continues after the ad

Boekenbom

Het lijkt erop dat Gordons boek - dat in Hilversum insloeg als een mega showbizzbom - uiteindelijk toch de druppel was die de emmer deed overlopen. De zanger zei dat hij en Gerard altijd een 'wederzijds respect' voor elkaar hebben. Toch noemde hij 'm "een rare vogel". Ook zat het Gordon nog altijd dwars dat Gerard er met alle Geer en Goor-merchandise vandoor zou zijn gegaan. "Uiteindelijk heeft Gerard alles van me overgenomen, en heb ik dat laten gebeuren. Die T-shirts met die teksten als 'Ik heb er geen kracht meer voor', die waren van mij, mijn uitspraken, mijn idee."

Gerard reageerde daar later bij Jinek weer op door te zeggen dat hij vond dat zijn valse stiefzuster nu echt te ver was gegaan. Ook weerlegde hij die merchandise-beschuldigingen. Dat boek ging veel te ver, aldus Gerard. "Ik vind het hartstikke jammer, zeker gezien we zoveel mooie tv hebben gemaakt voor de ouderen." Het frappante aan het hele verhaal: hierna gingen de twee toch weer (voor de laatste keer?) samen aan de slag in The Voice Senior, maar daarna bleef het stil. Waarom ze toen wel bij elkaar kwamen? Geld! 


Maar waarom?

Wij kunnen nu als een soort amateur Dr. Phils gaan doen alsof we precies weten waar die constante bloedbonje vandaan komt, maar dat weten we simpelweg niet. Als we een educated guess zouden moeten doen? Een combinatie van botsende ego's, jaloezie en te verschillende normen en waarden. En dan zal de waarheid alsnog ergens in het midden liggen. De enige manier waarop we hier echt achter zouden komen is wanneer de twee ooit samen een of andere tv-interview zouden geven. Maar Geer zit bij RTL en Gordon is verhuisd naar Talpa dus dat klinkt ook vrij onmogelijk.

On speaking terms?

De laatste update rondom de eeuwigdurende bitchfight dateert van maart 2020. Toen onthulde Gerard dat hij op dat moment eigenlijk helemaal geen ruzie meer had met zijn ultieme frenemy. Is er sprake van een wapenstilstand? "Wij hebben geen ruzie", stelde hij ons gerust. "We hebben elkaar alleen al een jaar niet meer gesproken." En sindsdien is het dus stil, al blijft het bij deze twee natuurlijk wachten op de volgende, onvermijdelijke sneer.