Kill Bill

 “And when I arrive at my destination, I am gonna Kill Bill!” Het is één van de meest iconische zinnen uit de Quentin Tarantino-film Kill Bill. Toch zat de actrice die het vanuit de auto uitsprak, niet bepaald lekker. Uma Thurman heeft het filmen van Kill Bill ternauwernood overleefd. Waren we Uma echt bijna kwijt?

 

Uma Thurman is in veel films te zien, maar haar meest legendarische acteerprestaties aanschouw je in de Quentin Tarantino’s Pulp Fiction en Kill Bill. Vooral in Kill Bill speelt ze de sterren van de hemel als de hoofdrolspeelster die op een hele groep criminelen wraak neemt, wanneer zij haar neerschieten vlak voor haar bruiloft.

Uma en Quentin waren dikke vrienden. Zo dik, dat Tarantino hun regisseur-muse-relatie zelfs vergeleek met die van Alfred Hitchock en Tippi Hedren. Het was echter op de set van het intense Kill Bill dat die relatie flinke deuken opliep. De reden? Een specifieke autoscène die Uma Thurman jaren later op haar Instagram plaatste:

Blijvend nekletsel

Wat je ziet is hoe Uma als Beatrix Kiddo een eigen autostunt doet, maar tegen een boom crasht. Het ziet er pijnlijk uit en dat was het ook: de actrice hield er permanent nekletsel aan over, een hersenschudding en schade aan haar knieën. Heel tof dat ze haar eigen stunts doet, maar dat was eigenlijk niet haar plan.

Article continues after the ad

Quentin overtuigde haar het te doen, ondanks dat ze haar vraagtekens had gezet bij de veiligheid van de stunt. De regisseur wilde het niet horen. Ze kostte hem zo veel te veel tijd en ze moest maar gewoon met 65 kilometer per uur ongetraind de stunt gaan doen, anders zou haar haar niet de goede kant opwaaien. Hij verzekerde haar dat de auto prima was.

De dood op wielen

Zelf merkte ze dat de stoel niet goed was vastgeschroefd en dat ze ook nog eens op een zandweg moest rijden: “Het was de dood op wielen.” Na deze crash en het afronden van Kill Bill heeft het duo nooit meer samen gewerkt. De twee hadden na de crash namelijk nog een flinke ruzie op de set. Eentje waarin Uma haar regisseur ervan beschuldigde haar te willen vermoorden.

#MeToo

Echter draaide Quentin bij in 2017. Temidden van de #MeToo-schandalen kwam hij met de bovenstaande beelden over de brug. Eerder wilde hij deze niet geven, maar aangezien Harvey Weinstein (die ook aan Kill Bill werkte) betrokken was en het Uma om het hart ging, maakte de regisseur zijn excuses. Vervolgens zette Uma de beelden op haar social media. “Quentin gaf mij de beelden met het volle besef dat het hem persoonlijk letsel zou kunnen geven en ik ben trots op hem dat hij het juiste doet.”

Hij mag zijn bijgedraaid, maar de veelgeprezen filmmaker was ten tijde van Kill Bill geen leukerdje. Uma beticht hem ervan dat hij in haar gezicht spuugde en met een ketting keelde. Het was weliswaar voor de film, maar ze was er niet oké mee. Erger nog: ze had inderdaad een aantal #MeToo’s met meneer Weinstein en vroeg tevergeefs om de hulp van haar vriend en regisseur.

Kill Bill 3

Inmiddels is de relatie tussen Uma en Quentin weer beter geworden en zouden de twee zelfs hebben gesproken over een potentieel Kill Bill 3. Uma heeft gezegd dat ze niet denkt dat Quentin dit alles opzettelijk deed en dat het vooral nalatigheid was.

Klinkt goed, al hebben we nog niet vernomen of dat betekent dat ze weer in een originele Tarantino zal meespelen. Uma staat er wel voor open. Ze heeft eerst nog andere bezigheden: zo is ze net klaar met het filmen van de thriller-serie Suspicion. Grappig: haar dochter heeft wel in een Tarantino meegespeeld, namelijk in Once Upon A Time In Hollywood.

 

Luister ook onze podcast met kijktips en het laatste nieuws. Ook te luisteren op Spotify en Apple Podcasts.